Er komen de laatste jaren vaker verhalen van incidenten uit de VS waarbij zwarte mensen ten onrechte te maken krijgen met een vernederende behandeling door politie of autoriteiten. Het verhaal van een slapende Yale-studente die streng wordt ondervraagd door de politie is daar een nieuw en opvallend voorbeeld van. Onder de hashtag #WhileBlack reageren veel mensen op sociale media.

Lolade Siyonbola is bezig met haar master's degree in African Studies op de universiteit van Yale. Ze zat te werken aan een opstel in de gezamenlijke ruimte van haar appartementencomplex op de campus, maar dommelde in. Een medebewoonster belde om die reden 911, met de melding dat er een 'black woman' lag te slapen. De politie kwam ter plaatse, en wat er gebeurde werd gefilmd door Siyonbola zelf:

De studente laat de agenten zien dat ze echt in het appartementencomplex woont en thuishoort. Ze bewijst dit zelfs door de deur van haar appartement open te doen met een passende sleutel. Toch is dat voor de politie niet genoeg. Meer dan een kwartier houden ze de studente vast en eisen ze dat ze haar ID-kaart laat zien. In de tussentijd wordt ze volledig nagetrokken in alle poltiesystemen. Ze werd als de verdachte van een flink misdrijf behandeld, voor het slapen in haar eigen woonomgeving. De vrouw die de melding deed had eerder ook 911 gebeld om te melden dat er een zwarte man op de trap liep. Ook toen kwam de politie in actie. 

Lynn Cooley, de decaan van Yale, heeft in een mail aan alle studenten laten weten dat de de lastiggevallen studente het volste recht had om te zijn waar ze was. 

#WhileBlack

Het fragment van Siyonbola wordt veel gedeeld op Twitter. Veel mensen zijn verontwaardigd. 'Studying #WhileBlack', hoe durft ze!', is maar één voorbeeld van de spottende reacties. De hashtag #WhileBlack wordt veelvuldig gebruikt om te delen wat je in de VS niet meer kunt doen als je zwart bent. De hashtag bestaat al langer, maar wordt na het incident weer veel aangehaald: