Van de wethouders in Nederland zijn er de afgelopen anderhalf jaar zeker 58 bedreigd, hebben er 27 met agressie en geweld te maken gehad en zijn er 109 beledigd of uitgescholden. 

Dit blijkt uit een enquête die de Wethoudersvereniging hield onder alle wethouders in Nederland. Arne Weverling, voorzitter van de Wethoudersvereniging reageert vanmiddag bij Radio EenVandaag en vanavond in televisieprogramma EenVandaag.

Aanleiding voor deze enquête was een toename van het aantal meldingen dat de Wethoudersvereniging kreeg over bedreigingen in de afgelopen weken. Vaak hielden deze bedreigingen verband met discussie in een gemeente over de komst van een asielzoekerscentrum of noodopvang voor asielzoekers. “We hebben afgelopen maand een enorme toename gezien in het aantal bedreigingen van lokale bestuurders. De uitdaging van het opvangen van asielzoekers en alles wat daarmee verband houdt, komt behoorlijk voor rekening van burgemeesters en wethouders,” aldus voorzitter Arne Weverling.

Met de dood bedreigd

Volgens de wethouders neemt de ernst van de bedreigingen toe. Diverse wethouders geven aan met de dood te zijn bedreigd, of dat er gedreigd wordt met het ‘iets aandoen’ van een dierbare van de wethouder. Wethouders die te maken hebben gehad met agressie of geweld geven aan dat het ging om huisvredebreuk, fysiek geweld of schade aan het huis.

Aangifte doen

29 Wethouders deden aangifte, of maakten melding bij de politie. Volgens de Wethoudersvereniging is dit veel te weinig gezien het hoge aantal incidenten: “Wethouders denken misschien dat het er wel bijhoort, of willen niet zielig gevonden worden. Maar wij vinden het absoluut van belang dat een wethouder aangifte doet wanneer hij bedreigd wordt. Dan geef je ook aan de politie aan; ik zit in de gevarenzone.”

Plasterk

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken laat weten agressie of geweld tegen mensen die een publieke taak uitvoeren onacceptabel te vinden. “Hiervoor is er ook een extra hoge strafeis afgesproken, dus wethouders die hiermee in aanraking komen moeten daarvan aangifte doen.” Het ministerie geeft aan in overleg te gaan met de Wethoudersvereniging over een landelijk fonds voor beveiliging van lokale bestuurders.

De enquête van de Wethoudersvereniging is verstuurd naar alle 1500 wethouders in Nederland. 480 wethouders hebben gereageerd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.