Er zijn vitaminepillen op de markt die je oren zouden beschermen tegen gehoorschade. Deze pillen worden zelfs gepromoot door de organisatie van het Amsterdam Dance Event. EenVandaag checkt vandaag of vitaminepillen inderdaad kunnen helpen tegen gehoorschade.

De vitaminepillen zouden de cellen in je oren beschermen tegen gehoorschade en zelfs een herstellende werking hebben. In de pillen zit een combinatie van vitamine A, vitamine C, vitamine E en magnesium. 

Cavia's

Heine van Wieren van de Nationale Hoorstichting zegt dat het bedrijf wetenschappelijk bewijs van de werking van de pillen bij cavia's aanhaalt als bewijs. Het is logisch om te denken dat cavia's heel anders zijn dan mensen, maar "dat is qua gehoor niet zo", zegt Van Wieren. "Het oor van een cavia lijkt heel erg op het oor van de mens en in die zin is het dus een goede ontwikkeling." Hard bewijs dat het ook bij mensen werkt is er echter niet.

"Wij hebben het bewijs niet kunnen vinden," zegt Jan van der Borden, van de Nederlandse vereniging van KNO-artsen. "En als het er was geweest dan had dat bedrijf het ook wel op hun website gezet. Het is er gewoon niet."

Proefkonijn

Geen onomstotelijk bewijs dus. KNO-arts Van der Borden ergert zich dan ook aan het aanbieden van deze pillen. Hij ziet dagelijks in zijn praktijk mensen die blijvende schade hebben door te lange blootstelling aan te hard geluid. "Het erge is dat het bedrijf mensen oproept om vooral ervaring met deze pillen op te doen," zegt hij. "Je bent dan feite een proefkonijn en dat vind ik vreselijk eng." Als je gehoor namelijk beschadigd raakt, is er geen mogelijkheid tot herstel. "Kapot is kapot", zegt Van der Borden.

"Draag goede oordoppen die je oor goed afsluiten en het liefst oordoppen die professioneel gemaakt zijn", is het advies van de KNO-arts. "Geef je oren voldoende rust en ga niet te dicht bij de boxen staan."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.