Het Trimbos instituut waarschuwt bezoekers van het Amsterdam Dance Event (ADE) voor een levensgevaarlijke XTC-pil. De pil bevat een zeer hoge dosis PMMA, die in het ergste geval kan leiden tot de dood.

Het verschil tussen MDMA (de werkzame stof in XTC) en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden. Sommige gebruikers denken te maken te hebben met een lage dosis en nemen dus nog meer. Pas uren later kunnen plotseling ernstige klachten optreden, zoals een sterk verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. 

Het feit dat de pil juist nu in omloop is, komt zeer slecht uit. Amsterdam verwacht tot en met zondag namelijk maar liefst 375.000 danceliefhebbers van over de hele wereld. Om te voorkomen dat ze de gevaarlijke pil slikken, heeft de gemeente Amsterdam meteen maatregelen getroffen. Zo waarschuwen posters met een afbeelding van de betreffende pil voor het gevaar. Ook zijn er speciale teams aanwezig op de feesten om de bezoekers te waarschuwen. Bovendien kunnen festivalbezoekers op twee locaties in de stad hun pillen laten testen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.