Tijdens het afgelopen Amsterdam Dance Event laaide de discussie om xtc te legaliseren meerdere keren op. Ook Arjen Lubach legde nog eens uit dat het nemen van een pilletje minder gevaarlijk is dan de hele avond alcohol drinken. Sterker nog, volgens Lubach is het nemen van xtc zelfs gezonder.

Na een minutenlang pleidooi voor legalisering van xtc, meldde Arjen Lubach in zijn programma ‘Zondag met Lubach’ dat het nemen van een pilletje voor de huidige generatie vrij normaal is. Politici als SGP’er Van der Staaij en premier Rutte noemen xtc troep. Een uitspraak waar Lubach slecht tegen kan.

'Nog steeds controle bij xtc'

Iemand die het verschil tussen alcohol en xtc duidelijk heeft ervaren is presentatrice Nellie Benner. Zij presenteert Drugslab, een onderdeel van het BNNVARA-programma ‘Spuiten en Slikken’. Onder deskundige begeleiding gebruikte ze beide middelen, onafhankelijk van elkaar. "Voor mij was het grootste verschil dat ik met drank op bijna geen rem meer had. In het begin is het gezellig, maar naar mate je meer drinkt vind ik het heftiger worden. Xtc was wel bijzonder. Ik werd nog steeds een beetje misselijk, maar op een gegeven moment was het een heel fijn gevoel waarbij ik nog steeds de controle had over mijn eigen lichaam en gedachten."

Nog een ander verschil: de kater. Nellie haat de katers na een avond drinken, maar na het nemen van de juiste dosering xtc had ze de dag erna nergens last van. "Ik had ook geen last van een zogenoemde dinsdagdip. Het gevoel wat ik kreeg van de xtc, dat warme en liefdevolle gevoel, dat kon ik de dagen daarna meenemen met de gedachte dat ik ook zo naar de wereld kon kijken."

'Overlijden door één pil'

Toch is het natuurlijk niet zo dat het nemen van xtc betiteld kan worden als ‘gezond’. Dat wil Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut met klem benadrukken. "Het RIVM heeft gekeken naar de schadelijkheid van veel verschillende middelen en heeft daarvan een ranking gemaakt. Daarbij staat alcohol veel hoger dan xtc. Dat komt doordat alcohol bijvoorbeeld verslavend is en veel risico’s heeft. Xtc is niet verslavend . Dat wil niet zeggen dat xtc gezond is. Ook al komt het niet vaak voor, maar ook door één xtc-pil kan iemand overlijden of heel heftige klachten krijgen.”

Het grootste verschil tussen xtc en alcohol zit hem vooral in het feit dat de drug slechts een korte tijd gebruikt wordt. Dat zegt ook drugsonderzoeker Ton Nabben van het Bonger Instituut: “Xtc wordt door de meeste mensen maar een episode in hun leven gebruikt. Dat is vooral in de groep twintigers en dertigers. Die groeien er daarna overheen. Alcohol blijf je eigenlijk je hele leven lang drinken. Op termijn is dat veel ongezonder. Zo bezien is xtc dan ook minder schadelijk dan alcohol, maar het is wel appels met peren vergelijken op die manier”.

'Nog nooit xtc-verslaafde in verslavingszorg'

Een vergelijking maken kan dus bijna niet. Maar wat als je het gebruik van xtc flink omhoog schroeft zodat het qua frequentie gelijkwaardig is aan alcohol? Dat zal nooit voorkomen, zo zegt hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink. "We weten heel goed dat mensen niet frequent xtc gebruiken, omdat de effecten heel snel verdwijnen. Je moet een aantal dagen wachten tot je het opnieuw kunt gebruiken en het effect daarvan kunt beleven. Er zijn dus geen mensen die het middel heel vaak gebruiken."

Alles wijst erop dat het nemen van een pilletje op een avond (let op: zonder alcohol) minder schadelijk is dan een hele avond doordrinken. Maar daarbij is een grote kanttekening te maken: het gevaar om een verkeerd pilletje te kopen is aanwezig. De gevolgen kunnen dan fataal zijn. En zoals hoogleraar Van den Brink zegt: "Ik zal het nooit promoten, want gezond is het niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.