“Het werkloosheidcijfers zit op een historisch laagtepunt”, dat zei de President-commissaris van AkzoNobel Antony Burgmans gisteren in het tv-programma Buitenhof. Maar zijn er echt zo weinig werklozen? Martijn Rosdorff checkt het in Feit of Fictie.

Volgens financieel journalist Martin Visser gaat het in Nederland erg goed: "Ten opzichte van Europa zitten we ruim onder het gemiddelde. We doen het heel goed in de algemene werkenloosheid en ook in de jongeren werkenloosheid."

En ook volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek gaat het goed met het aantal werklozen in Nederland: “De werkeloosheid staat op het laagste niveau in jaren. Het percentage staat nu op ongeveer 4,5 procent Alleen voor de crisis, in 2008 lag het percentage een procent lager.”

Feit of Fictie?

Maar een historisch laagtepunt kunnen we het volgens het CBS niet noemen: “In de jaren zestig was het werkloosheidcijfer met 1% echt historisch laag. Dat soort percentages gaan we nu echt niet meer halen.” De uitspraak van Burgmans is dus fictie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.