Vandaag kreeg Camiel Eurlings, voormalig minister namens het CDA en oud KLM-directeur een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) toegewezen. Deze kreeg hij ondanks zijn strafblad wegens een schikking voor het mishandelen van een ex-vriendin. Het AD meldt dat het hebben van een strafblad dus niet altijd relevant is voor het verkrijgen van een VOG. Martijn Rosdorff checkt in Feit of Fictie of deze uitspraak klopt.

In 2015 werd Camiel Eurlings verdacht van de mishandeling van zijn vrouw. Zij troffen een schikking waardoor Eurlings een aantekening kreeg op zijn strafblad. Op het moment is Eurlings bestuurslid bij de sportkoepel NOC-NSF. Zij wilden, naar aanleiding van de veroordeling, dat Eurlings een VOG zou aanvragen. In de volksmond wordt de VOG ook wel een 'bewijs van goed gedrag' genoemd. Deze heeft hij nu gekregen. 

Procedure

Aloys Huldy van Justis, de screeningsautoriteit die beoordeelt of iemand een VOG krijgt, vertelt dat de gebruikelijke procedure is dat bij iedere aanvraag individueel gekeken wordt. De vraag is daarbij of het strafblad relevant is ten opzichte van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd. Daarbij vragen zij zich onder andere af: “Kan het strafbare feit herhaald worden in de beoogde functie en levert dat een risico op voor de maatschappij?”

Kritiek op beleid

Maarten Witlox, strafadvocaat en expert op het gebied van de VOG heeft wel wat kritiek op het beleid. Hij vindt dat er vaak 'ondermaats maatwerk' geleverd wordt door Justis. Volgens Witlox uit zich dat op twee manieren. Mensen hebben een strafbaar feit begaan en zijn daarvoor gestraft. Toch krijgen ze dan geen VOG. “Je zou dit kunnen zien als dubbel straffen.” Wat ook gebeurt is dat mensen zonder strafblad geen VOG krijgen. Hij of zij is slechts verdachte in een zaak en dus nog niet veroordeeld. “Dan wordt er toch eigenlijk een van de pijlers van de rechtstaat met voeten getreden.”

Feit of fictie?

Ondanks de kritiek kan gesteld worden dat de stelling een feit is. Een strafblad is niet altijd relevant voor het verkrijgen van een VOG.