In Amsterdam lanceert het Zuid-Koreaanse automerk Hyundai vandaag een elektrische deelauto voor het hele gezin. Het bedrijf noemt het een wereldprimeur want nergens anders ter wereld worden zulke grote elektrische auto's als gedeelde auto's ingezet.

Nu trekt een wereldprimeur altijd veel aandacht en dus zou het ook wel eens een hele goede marketingtruc kunnen zijn om zo'n project als wereldprimeur te bestempelen. Is dat zo, of is het een feit dat dit de allereerste is?

Vier of vijf personen?

Lammert de Bruin sprak met Marc Bras, Manager BMWi bij BMW en daar werd de wereldprimeur verwezen naar het rijk der fabelen. "Wij hebben al in 14 steden in Europa elektrische deelauto's rijden voor 4 personen", zegt Bras. "Wij zouden het project in Amsterdam zeker geen wereldprimeur noemen."

Expert op het gebied van elektrische auto's, professor Maarten Steinbuch, TU Eindhoven, vindt het wél een uniek project. "Volgens mij is het wel echt een wereldprimeur. Ik ken geen andere projecten waarbij er een elektrische deelauto wordt ingezet waar ook echt vijf personen in kunnen."

Conclusie

Met ruimte voor vijf is deze elektrische auto een terechte wereldprimeur, maar ondertussen ook een hele goede marketingtruc.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.