Eurogrit is aansprakelijk gesteld voor het leveren van asbesthoudend straalgrit aan twee onderhoudsbedrijven. Dat is de uitspraak van de rechtbank van Rotterdam in kort geding. De twee bedrijven zijn niet de enige die met het asbest vervuilde straalgrit hebben gewerkt: volgens de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben 594 bedrijven het product van het Dordrechtse bedrijf Eurogrit gebruikt.

KIJK EN LEES OOK 

Straalgrit wordt onder andere gebruikt om roest en verfresten te verwijderen. Volgens de brancheorganisatie OnderhoudNL, die ongeveer 2000 onderhoudsbedrijven voor vastgoed verenigt, zorgt de uitspraak in het kort geding ervoor dat de weg nu vrij is voor een massaclaim. 

Asbest is kankerverwekkend en door de aankoop van het vervuilde grit moesten de bedrijven veel maatregelen nemen om de schade te beperken of herstellen. Zo moest er personeel naar huis worden gestuurd, maar wel worden door betaald. De volledige claim van OnderhoudNL wordt geschat op 200 tot 250 miljoen euro. “Een calamiteit van jewelste”, zei Okke Spruijt, directeur van de branchevereniging, eerder tegen EenVandaag. 

Massaclaim in oktober voor rechter

De massaclaim komt naar verwachting in oktober voor de rechter, maar de twee bedrijven Feijenoord en het Gelders Staalstraal- en Schildersbedrijf, waar Eurogrit nu aan moet betalen, wilden een voorschot op de vergoeding. 

'Één asbestvezel kan al ziekte veroorzaken'

Eurogrit liet eerder aan EenVandaag weten dat de “hoeveelheden asbest dermate klein zijn dat het volgens experts geen gezondheidsrisico’s met zich meedraagt."

Jurist Joyce Mathijssen, gespecialiseerd in asbest-zaken, deelt een andere mening: “Éen asbestvezel is al voldoende om de ziekte mesothelioom te veroorzaken. Het is gevaarlijk, omdat je de vezels niet ziet en het niet voelt als je ze inademt.” 

Totdat de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelde dat er 594 bedrijven werkten met het straalgrit, werd er gedacht dat 140 bedrijven gebruik hadden gemaakt van het vervuilde straalgrit. 

KIJK EN LEES OOK: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.