Het met asbest vervuilde straalgrit is al veel langer in omloop dan het bedrijf Eurogrit in eerste instantie meldde. Het asbest-grit is al zeker twee jaar op de markt. Dit blijkt uit analyses van de zwarte grit-korrels. Medewerkers van schilder- en onderhoudsbedrijven kunnen dus ook al zeker twee jaar blootgesteld zijn geweest aan de kankerverwekkende vezels.

Eurogrit zei eerder dat de asbest-vezels pas een paar maanden op de markt waren. Nu blijkt dat Eurogrit partijen heeft geproduceerd die al 1 of 2 jaar op de markt zijn. Volgens Eurogrit zijn de gezondheidsrisico’s klein. Maar experts vertellen een heel ander verhaal. 

Zelfs één vezel is al schadelijk 

Het gevaar van het asbest-grit is groot volgens jurist Joyce Matthijssen, gespecialiseerd in asbestzaken. “Één asbestvezel is al voldoende om de ziekte mesothelioom te veroorzaken. Het is gevaarlijk omdat je de vezels niet ziet en het niet voelt als je ze inademt.” Medewerkers van bedrijven die met het asbest vervuilde straalgrit werkten deden dit zonder adequate beschermende kleding. Matthijssen noemt het onbegrijpelijk dat Eurogrit de gezondheidsrisico’s niet erkent.

Schandaal breidt zich uit

Het asbestschandaal breidt zich ook steeds verder uit. Honderdveertig bedrijven zouden hebben gewerkt met asbest vervuild straalgrit. Volgens asbestonderzoeker Jasper Kosters is nu duidelijk dat het om veel meer bedrijven gaat. “De eerste lijn aan bedrijven is 140, daarnaast zijn er nog groothandels en tussenleveranciers. De totale omvang van bedrijven is niet in te schatten.” 

Straalgrit wordt gebruikt om verf-roest en vuil te verwijderen. Eurogrit verkocht het vervuilde asbest-grit over de hele wereld. “Er komen op heel veel plekken signalen naar boven. Niet alleen in Nederland maar ook in België, Noorwegen, en Afrika,” aldus Kosters.

Te weinig controle

Kitty Jong van de vakbond FNV vindt dat er te weinig controle is geweest bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. “Er is heel veel onrust bij medewerkers die bij deze bedrijven werken. Bedrijven krijgen te veel verantwoordelijkheid om zelf te controleren en dat werkt niet. Wij wijzen de beschuldigende vinger naar de politiek. Die heeft bewust bezuinigd en de verantwoordelijkheid voor de inspecties bij bedrijven gelegd. 70% van de bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken voeren deze controle niet uit.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.