Het asbestschandaal van Eurogrit zorgt voor een grote schadepost voor de onderhoudssector. De schade door de aankoop van met asbest vervuild straalgrit van Eurogrit uit Dordrecht zal voor de onderhoudssector oplopen tot 200 miljoen euro. Dat blijkt uit een schatting gedaan door Koninklijke OnderhoudNL. “Een calamiteit van jewelste,” aldus Okke Spruijt, directeur van de branchevereniging tegen EenVandaag.

Eurogrit heeft het met asbest vervuilde straalgrit aan zeker honderveertig straalbedrijven geleverd.

Deze bedrijven hebben sinds vijf oktober de productie geheel of gedeeltelijk stil moeten leggen, zo’n 2200 man personeel naar huis moeten sturen maar de lonen wel door moeten betalen. Opdrachtgevers dienen schadeclaims in en de straalbedrijven hebben zelf onderzoeken moeten laten doen vanwege het asbest op hun terrein.

Megabedrag

Okke Spruijt van OnderhoudNL: “Wij doen een schatting van de schade tussen de honderzestig en tweehonderd miljoen euro. Dat is de bedrijfseconomische schade. Een megabedrag, dit kunnen we vergelijken met andere sectoren waar vogelgriep of het eierenschandaal in hetzelfde rijtje staan.” De schade kan nog hoger uitvallen, want de personele gevolgen zijn nog niet meegerekend.

Op vijf oktober maakte Eurogrit bekend dat er vrije asbestvezels gevonden zijn in het straalgrit van Eurogrit. Inademing van asbestvezels kan kanker veroorzaken.

Straalgrit

Straalgrit wordt met grote kracht tegen stalen of betonnen objecten geblazen om verfresten, roest of vuil te verwijderen. Vaak zit dat op ketels of op andere grote industriële objecten. Onder anderen scheepswerven, Tata Steel IJmuiden en Shell Pernis werkten met het grit.  Het onderhoud van de Willemsbrug in Rotterdam en de Nijkerkerbrug liggen voorlopig plat.

Hoe het asbest in de gritkorrels van Eurogrit terecht is gekomen is nog niet duidelijk. Het gaat om wit asbest, afkomstig uit Oekraïne. Zo blijkt uit een brief van het kabinet van eind oktober. Dat land is samen met Rusland nummer 1 producent en exporteur van asbest ter wereld. 

De gritkorrels zijn al zeker sinds mei 2015 vervuild met asbest, heeft Eurogrit bekend gemaakt. Eurogrit zegt dat het onwaarschijnijk was dat er asbest in het grit zou zitten. Daarom is het Eurogrit ook niet getest op asbest. De volledige reactie van het bedrijf op onze vragen vindt u hier. (Open afbeeldingen in apart scherm voor volledige reactie)

De import van een met asbest verontreinigd product is verboden in de Europese Unie. Uit onderzoek van de Koninklijke OnderhoudNL blijkt  dat er tot 2% asbest in het straalgrit van Eurogrit is gevonden.

Voor tips neem contact op met Ferry Stoop. Eerder maakte hij onderstaande items over Eurogrit: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.