De eerste zitting in de strafzaak tegen het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell vond vandaag plaats. Het betrof een regiezitting waarin rechtbank met verdachten en Openbaar Ministerie afspraken maakten over het verdere verloop van het proces.

Het Openbaar Ministerie vervolgt Odfjell strafrechtelijk voor onder meer buthaangas- en benzeenontsnapping. Ook vindt het OM dat Odfjell er een gebrekkige brandblusvoorziening op nahield.

De rechter-commissaris zal extra onderzoek doen naar de misstanden bij het tankopslagbedrijf. Als dat is afgerond volgt er een datum voor een inhoudelijke behandeling van de strafzaak. De verdediging wil drie getuigen oproepen.

Update: het advocatenkantoor Ploum Lodder Princen staat Europa's grootste olie-opslagbedrijf Odfjell bij in de strafzaak waarin vandaag de eerste zittingsdag gehouden werd bij de rechtbank Rotterdam. Advocaat Marike Bakker voert het woord namens Odfjell. Saillant detail: Bakker gaf de cursus 'Help, een inval!' aan medewerkers van Odfjell, zoals bleek in de uitzending van 24 januari.

Eerste Powerpoint-dia van de cursus waar Odfjell-medewerkers aan deelnamen

EenVandaag-redacteur Jan Born woonde de zitting bij en twitterde:

 

Hoe zat het alweer met de misstanden bij Odfjell? EenVandaag maakte eerder dit jaar deze reportage:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.