Lloyd’s Register Group Services Ltd., het certificeringsbureau dat ISO-certificaten uitdeelt en intrekt, stuurt komende week een 'special surveillance team' naar Odfjell. Dat meldt Russell Barling, woordvoerder Lloyd's aan EenVandaag.

Barling: "Er zijn een aantal criteria op basis waarvan we een certificaat kunnen intrekken. De speciale controle komt naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen bij Odfjell en de ontstane ophef. Op basis van resultaten van deze speciale audit wordt bepaald of Odfjell de certificaten mag behouden of dat ze worden ingetrokken."

Brief juli 2009 Odfjell aan DCMR inzake ISO-certificering

Barling reageert ook op de donderdag bekend geworden brief van 14 juli 2009, gestuurd door de inmiddels ontslagen directeur Odfjell Geert Eijsink aan de DCMR. In de brief schrijft Eijsink dat “het managementsysteem van Odfjell Terminals Rotterdam is gecertificeerd op basis van ISO9001 en ISO14001. Het systeem wordt gevormd door circa 480 documenten, ondergebracht in een corporatie brede database. Desondanks hebben wij vastgesteld dat essentiële eisen vanuit de norm (ISO14001, NTA8260), procedures niet geïmplementeerd zijn, niet geschikt zijn of zelfs niet zijn gedocumenteerd.”

Barling stelt niet op de hoogte te zijn geweest van deze brief totdat deze aan hem ter beschikking gesteld werd door EenVandaag: "Tijdens de ISO14001 her-certificering die begon in maart 2009 onderkenden we dat er op een aantal gebieden nog vooruitgang nodig was maar niet van die omvang zoals de heer Eijsink stelt in zijn brief aan de DCMR, dat wisten wij niet."

Verzwegen lekkage 220 ton butaan

Lloyd's is niet door Odfjell op de hoogte gebracht van het butaangasincident dat in augustus 2011 plaatsvond. Toen lekte 220 ton butaangas weg tijdens het zogeheten butaniseren van benzine. Dit incident wordt momenteel onderzocht door Justitie. Barling: "Wij hoorden hierover via de media.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.