Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat het op de Wageningen Universiteit permanent feest is. Op het terrein kleuren kassen felpaars, rood, blauw en wit. Een feest is het voor de planten die baden in het LED-licht. Langs de stellingen loopt professor Leo Marcelis. “We hebben ook donkerrood, om de ondergaande zon te simuleren”, zegt hij trots. Met name vanuit Amerika is de belangstellingen voor onze innovaties groot.

Het idee achter de kleuren? Planten groeien sneller in paars licht, compacter in blauw licht en komen zo veel beter tot uiting dan bijvoorbeeld wanneer ze gewoon in de zon staan. “We willen het beter doen dan de natuur”, zegt Marcelis. En die noodzaak is er ook zeker. De vraag naar voedsel gaat de komende decennia met zestig procent toenemen. Telen op akkers kan straks gewoonweg niet meer. 

“Je moet gaan nadenken of straks je in gebouwen met verdiepingen wil verbouwen”, zegt Marcelis. “Zeker in miljoenensteden”. Het telen onder de kleurige led-lampen is daarbij een doorbraak: groente en fruit groeit sneller en beter dan in normale kassen en soms zelfs beter dan in de natuur. 

Kweken

De Wageningen Universiteit staat in de belangstelling om zijn innovatieve technieken rond bijvoorbeeld het kweken van planten. Met name uit Amerika is deze belangstelling groot. De Verenigde Staten - voedselexporteur nummer 1 van de wereld - kijken met grote ogen naar de nummer twee, Nederland. Hoe is het toch mogelijk dat dit minilandje Nederland zoveel voedsel exporteert?

Leo Marcelis weet het wel. Op vrijwel alles wat er in kassen gebeurd presteert Nederland het best. “Dat komt door de combinatie van onderzoek en de praktijk van telers. We werken veel samen en er wordt veel kennis gedeeld. We hebben geluk met de geografische ligging en het klimaat en alle toeleveranciers van bijvoorbeeld lampen en kassen zitten in Nederland.”

Hoe kwalitatief zijn de groenten en het fruit uit de kleurkassen? “Dat kan de teler zelf bepalen”, zegt Marcelis. “Vroeger had je de Wasserbomben, tomaten met veel water. Wil je vooral veel kilo’s kweken? Dat kan. Maar je kan ook kiezen voor meer kwaliteit en minder kilo’s.” De kwaliteit van groente en fruit is in de nabije toekomst niet langer afhankelijk van droge of natte jaren, maar vooral van rood of blauw licht in de kas. 

Land van Glas

Journalist Koen van Wijk komt uit een tuindersfamilie. Hij schreef het boek 'Land van Glas'. Het is zijn fascinerende verhaal van de Nederlandse glastuinbouw aan de hand van de lotgevallen van mijn familie: familie Moerman in Bleiswijk, een wijdvertakt tuindersgeslacht. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.