"De ego has landed", kopten Britse media toen Donald Trump maandag voet aan land zette. Ruzie met de burgemeester van Londen, ongevraagd advies over brexit: Vanessa Lamsvelt vertelt over het langverwachte en omstreden bezoek van de Amerikaanse president.

Vanessa, Donald Trump heeft weer een bewogen bezoek achter de rug...

Ja, we moeten nog een dag, maar Trump heeft alweer naar iedereen uitgehaald die ook maar iets onaardigs durft te zeggen over het staatsbezoek. Het begon met het beledigen van de Londense burgemeester Sadiq Khan. Trump viel hem hard aan op het grote aantal fatale steekpartijen de afgelopen maanden in de stad en noemde Khan een slechte burgemeester. Ook oppositieleider Jeremy Corbyn kreeg een sneer tijdens de persconferentie met premier Theresa May. Trump vertelde dat hij niet in was gegaan op de uitnodiging van Corbyn om elkaar te ontmoeten. May kwam dit keer weg zonder openlijke beledigingen, maar de persconferentie met Trump was bijna extra pijnlijk door de geforceerde manier waarop hij May prees om haar leiderschap.

Trump op bezoek, een troef of een probleem?

Aan de protesten op straat te zien zitten de Britten niet echt te wachten op het bezoek van Trump.

Nee, hoewel die protesten minder groot lijken dan toen Trump een jaar geleden in Groot-Brittannië was. Maar populair is de Amerikaanse president bepaald niet: slechts 20 procent van de Britten vindt hem een goeie president. Je ziet wel dat de Britten die voor brexit zijn aanzienlijk positiever zijn over Trump, zij denken ook dat Trump het goed zou doen in de onderhandelingen met de EU. Maar de remainers, de mensen die in de EU willen blijven, moeten over het algemeen niks van hem hebben.

Hij maakte ruzie, maar is ook lovend over mensen zoals Boris Johnson, de man die de grootste kans maakt om de nieuwe Britse premier te worden.

Trump is fan van deze charismatische en grillige politicus. Hij heeft in het verleden al vaker gezegd dat hij Boris Johnson een geweldige premier zou vinden. Opmerkelijk is wel dat er nog geen ontmoeting is geweest tussen die twee, daar werd voorafgaand aan het bezoek driftig over gespeculeerd. Maar ik kan me ook voorstellen dat Johnson strategisch nadenkt of het handig is om nu met Trump gezien te worden. De mensen binnen zijn partij die hij nog moet overhalen om op hem te stemmen zijn niet noodzakelijkerwijs de mensen die Trump nou zo hoog hebben zitten.

En hoe zit het met die handelsverdragen die Trump de Britten belooft zodra ze uit de EU stappen?

Trump schuift niet onder stoelen of banken dat hij een groot voorstander is van brexit. Hij vindt het een geweldige kans voor de Britten en grijpt dit bezoek aan om te benadrukken dat er grote kansen liggen in de handel met Amerika als brexit een feit is. Nu kan Trump dit makkelijk roepen, maar hij heeft ook nog te maken met zijn eigen congres, die zulke handelsverdragen moet goedkeuren. En dat congres is een stuk kritischer dan Trump over brexit, helemaal op het punt van het Goede Vrijdagakkoord en het risico op onrust aan de Ierse grens

Lees ook

May zit officieel nog tot vrijdag 7 juni, zijn de Britten blij dat ze vertrekt?

Haar vertrek was onvermijdelijk, ze kon politiek geen kant meer op. Dus daar is wel begrip voor. Maar nu komt natuurlijk de vraag: wie gaat dit brexit-klusje dan wél klaren? Inmiddels hebben zich al meer dan 10 kandidaten gemeld die allemaal tegen elkaar opboksen met plannen om brexit door te voeren. Alleen, veel van die voorstellen komen vanuit de Britse bubbel, vanuit hun idee hoe ze kunnen onderhandelen met de EU. Zo zegt Boris Johnson, ik ga gewoon terug naar Brussel, sla met mijn vuist op tafel, en als we geen betere deal krijgen dan zijn we 31 oktober weg, deal of geen deal. Dat kan je heel stoer roepen, maar in praktijk is de kans klein dat dat gaat gebeuren: je krijgt alleen al het parlement niet mee.

Is die 31 oktober überhaupt haalbaar?

Ik zie niet goed hoe. Het is nu juni, de Britse parlementariërs hebben straks ook zomerreces. Ze moeten nog een nieuwe leider kiezen, dat zal waarschijnlijk tot eind juli duren en dus allemaal tijd dat je niet over brexit kan onderhandelen. Voordat je het weet is het herfst en zit je tegen de brexit-deadline aan.

oproep

Vanessa Lamsvelt is oud VK-correspondent en houdt zich inmiddels alweer 3 jaar bezig met de brexit. In de brexitchat praat ze ons bij over de nieuwste ontwikkelingen. Heb je ook een vraag aan Vanessa? Stel die dan per e-mail aan [email protected]! Dan wordt jouw vraag in de volgende brexitchat aan Vanessa voorgelegd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.