Deze week worden de Fiets Innovatie Awards uitgereikt in Amsterdam. Deze hebben als doel om fietsbedrijven te stimuleren steeds weer de fiets te vernieuwen, zodat wij nog 100 jaar op 'ons' favoriete vervoermiddel door kunnen. Eén van de genomineerden van de FIA is de 'Urban Arrow Tender': een bakfiets met zo'n groot laadvermogen dat hij ook wel 'de vrachtwagen onder de fietsen' wordt genoemd.

De 'Tender' heeft een laadvermogen van 1500 liter en 350 kilogram. Bradford Vidal is een van de ontwikkelaars van de Tender. Hij is, vanzelfsprekend, enthousiast over zijn uitvinding: "Een supermarkt kwam bij Urban Arrow met de vraag voor een hele grote fiets die zich gemakkelijk kan verplaatsen door de stad. Twee jaar geleden hebben we het eerste prototype ontwikkeld en nu zijn er al bedrijven die er mee door de stad rijden."

Twee modellen

De Tender heeft twee modellen: de 1500 en de 2500. Het verschil zit hem in het laadvermogen. De 1500 heeft een vermogen van, 1500 liter en 350 kilo, en niet geheel verrassend: de 2500 kan bijna het dubbele aan laadvermogen aan.  "Dit hoge volume is mogelijk door een combinatie van fietstechniek en automotoren”, zegt Vidal. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je dat gewicht zelf viiruit moet trappen. De fiets heeft elektrische ondersteuning, waardoor het fietsen door de stad een stuk lichter wordt.

Alternatief voor de bestelbus

"De Urban Arrow Tender is een alternatief voor bestelbusjes", zegt Vidal. Ook is het uit het oogpunt van het milieu een flinke opsteker. Veel steden willen namelijk af van oude bestelbusjes.

In Amsterdam rijden de Urban Arrows al rond. Misschien verdwijnt daarmee uiteindelijk ook één van de grootste ergernissen uit die stad, foutgeparkeerde busjes.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.