National Geographic komt deze maand met een onthullende reportage en documentaire van researchjournalist Bryan Christy. Hij legt de smokkelroute van ivoorstropers bloot door inzet van verborgen gps-zenders in nepslagtanden. Dit leidt uiteindelijk naar een vermoedelijke basis in Zuid-Soedan van de beruchte Oegandese rebellenleider Joseph Kony en zijn Verzetsleger van de Heer .

Tegen Kony is al in 2005 door het Internationaal Strafhof een international arrestatiebevel uitgevaardigd wegens zijn oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Christy vermoedt dat hij het ivoor heeft verkocht in ruil voor wapens en munitie om zo verder terreur te blijven zaaien. De illegale stroperij vormt dus niet alleen een bedreiging voor wilde diersoorten, maar ook voor de nationale veiligheid. De VN heeft in juli een historische stap gezet door de eerste resolutie over 'wild life crime' aan te nemen.

In EenVandaag gesprekken met Pancras Dijk van National Geographic Magazine Christiaan van der Hoeven , de wildlife crime expert van WNF en met NIOD-onderzoeker Thijs Bouwknegt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.