Al tien jaar staan ze bovenaan de opsporingslijst van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Joseph Kony en zijn handlangers van het Verzetsleger van de Heer, een Oegandese rebellengroep. En nu staat een van hen voor de rechter: Dominic Ongwen. 

Ongwen, onderofficier van Joseph Kony in het Oegandese Verzetsleger van de Heer, heeft zich overgegeven en stond deze week in Den Haag voor het Internationaal Gerechtshof. Ongwen heeft als rebellenleider van het Ugandese LRA de meest verschrikkelijke misdaden gepleegd, maar is zelf op 14-jarige leeftijd ook gerekruteerd als kindsoldaat. Is Ongwen dader of slachtoffer? Een lastige zaak voor het ICC dat al 10 jaar op zoek was naar deze man.

In EenVandaag een gesprek met de Haarlemse muzikant Isaac Bullock. Hij is geboren in Oeganda en kent het leven van een kindsoldaat doordat hij kort bij een groep rebellen zat. Hij vluchtte uiteindelijk uit het Afrikaanse land, nu volgt hij de zaak op de voet. Ook spreken we met Arne Doornbal, hij werkte tot vorig jaar als journalist in Oeganda. Verder een gesprek met Thijs Bouwknegt van het NIOD instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.