Wakker Dier gaat bij staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) een importverbod eisen op foie gras (ganzenlever). Dat kondigen ze aan in de uitzending van EenVandaag vanavond. De lever van door dwangvoederen vetgemeste ganzen is de organisatie al langer een doorn in het oog. Bovendien heeft de Europese Commissie deze manier van vetmesten verboden, maar het laat handhaven na, volgens Wakker Dier.

In 2009 gaf toenmalig minister Gerda Verburg in de Tweede Kamer aan dat een importverbod uit EU-landen als Frankrijk ‘in beginsel’ niet mogelijk is, maar ze blijkt volgens Wakker Dier daarbij de Tweede Kamer -  die kritisch staat tegenover foie gras - onvolledig te hebben geïnformeerd.

Uit onderzoek door juristen blijkt dat nu Frankrijk al 15 jaar de dierenwelzijnsregels overtreedt bij de productie van foie gras. De Europese Commissie bevestigt dit en zou moeten handhaven maar laat dit na. In een dergelijke situatie van stelselmatige wetsovertreding en handhaving die faalt, is er volgens Wakker Dier alle reden om inbreuk te maken op het EU beginsel van vrije handel en een importverbod in te stellen op grond van art.36 VwEU.

In EenVandaag lichten Wakker Dier en een advocaat het importverbod toe. Foie gras-fan en culinair journalist Mark Wagemakers vindt het allemaal maar onzin. Hij laat ons drie recepten zien waar foie gras in verwerkt is.

Kijk hier voor meer informatie over het importverbod dat Wakker Dier wil en klik hier voor de foie gras recepten van Mark Wagemakers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.