VVD-voorzitter Henry Keizer legt per direct zijn functie zeer. Dinsdag maakte EenVandaag bekend dat Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie aangifte heeft gedaan van oplichting door Keizer. Dat blijkt nu de druppel te zijn geweest.

In de verklaring van Keizer noemt hij het een 'onwenselijke situatie' dat hij komend weekend herbenoemd zou worden als voorzitter op het VVD-congres. Hij had eerder zijn taken als partijvoorzitter tijdelijk neergelegd vanwege het onderzoek naar zijn handelen.

Keizer zegt overvallen te zijn door wat er de laatste weken rond zijn persoon is losgebarsten, laat hij weten in zijn verklaring. "Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn gezin zijn dit onvoorstelbaar zware dagen. Misschien zegt u: dat hoort er nu eenmaal bij. Maar u kunt zich hopelijk voorstellen dat het enorm ingrijpend is om van het ene moment op het andere aan de schandpaal te worden genageld. Voor een aantal mensen was het vonnis onmiddellijk geveld: deze man deugt niet", schrijft Keizer. Toch voelt hij zich ook gesteund. 

Keizer raakte vorige maand in opspraak na een geruchtmakende publicatie van journalistiek onderzoeksplatform Follow The Money. Volgens Follow The Money kocht Keizer in 2012 uitvaartbedrijf De Facultatieve voor een fractie van de werkelijke waarde. Lakeman: ‘Ze hebben willens en wetens de vereniging voor miljoenen euro’s lichter gemaakt en dat komt dus in feite op oplichting neer.’

Daags na de publicatie van FTM hield Keizer vol niets fout te hebben gedaan. De VVD gaf desondanks een interne integriteitscomissie de opdracht de handel en wandel van Keizer te onderzoeken. Keizer werd gedurende het onderzoek op non-actief gezet.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.