Zeven op de tien (69%) van de door EenVandaag ondervraagde VVD-leden vindt dat premier Rutte zich niet moet uitspreken over de integriteit van voorzitter Henry Keizer. Dat blijkt uit onderzoek onder 435 VVD-leden. Rutte noemde Keizer dit weekend een ‘integere man’. Keizer is in opspraak geraakt vanwege een zakendeal; er loopt momenteel een integriteitsonderzoek naar hem.

Het onderzoek dat naar Keizer loopt, is door hem zelf geïnitieerd toen er ophef ontstond. Bijna alle ondervraagden vinden het terecht dat er een onderzoek plaatsvindt, maar driekwart (74%) vindt dat de VVD-top meteen toen de zaak bekend werd zelf een onderzoek had moeten instellen.

Non-actief

Gisterenavond werd bekend dat Keizer zijn functie als partijvoorzitter tijdelijk neerlegt, zolang het onderzoek naar hem loopt. Twee derde (67%) van de VVD-leden vindt dit de juiste gang van zaken, bijna een kwart (23%) vindt dat Keizer definitief moet opstappen als voorzitter.

Meer doen om integriteit te bewaken

Twee derde (66%) van de ondervraagde VVD-leden vreest dat de kwestie met Henry Keizer het vertrouwen in de partij schaadt. Een meerderheid (59%) vindt ook dat de VVD meer moet doen om de integriteit van partijleden te bewaken. De partij stelde in 2013 een integriteitscode op na commotie rond oud-wethouder en senator Jos van Rey.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden 435 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee, die momenteel lid zijn van de VVD. Het onderzoek vond plaats op 2 mei en 3 mei 2017, nadat bekend was geworden dat Keizer zijn functie tijdelijk neerlegt.

Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De software van de onderzoeken is van Vision Critical.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.