VVD-voorzitter Henry Keizer ziet geen enkele reden om op te stappen als partijvoorzitter. Vanmorgen ontkende Keizer in een gesprek met de pers dat hij niet integer gehandeld zou hebben bij de overname van uitvaartbedrijf ‘De Facultatieve’ in 2012. 

Afgelopen weekeinde onthulden twee journalisten van onderzoeksplatform Follow the Money dat Keizer in 2012 via een schimmige deal samen met zijn drie zakenpartners voor een schijntje alle aandelen van ‘De Facultatieve’ kocht. Keizer verwierf 51 procent van alle aandelen en vervulde meerdere rollen tijdens de transactie. 

De spanning in de VVD neemt toe, aangezien de partij al meerdere malen in opspraak kwam rond integriteitskwesties. Dit leidde in 2012 zelfs tot een speciale integriteitscode binnen de partij.  

Na bijna een week te hebben gezwegen stond Keizer vandaag een deel van de pers te woord en gaf inzicht in stukken achter de deal. Volgens Keizer is ‘niemand benadeeld en niemand bevoordeeld’. Hij zou de onderneming niet voor een appel en een ei hebben gekocht. Keizer vindt het zinloos om nu nog over de prijs te discussieren: “over waarde valt altijd te twisten.”  Ten tijde van de overname gingen alle partijen akkoord met de afspraken over de waarde van de onderneming.

Begin volgende maand stemmen de VVD-leden over het partijvoorzitterschap. Keizer is de enige kandidaat. Mocht er een integriteitsonderzoek komen is hij bereid om mee te werken, maar zelf zal hij het initiatief niet nemen. ‘Dit is voor mij nog niet aan de orde’, aldus Keizer.

Vrijdagmiddag laat Keizer toch nog weten dat hij de partij om een integriteitsonderzoek heeft gevraagd, "om een einde te maken aan alle twijfel."

Bij het gesprek met de pers waren vandaag de twee journalisten van Follow The Money, Kim van Keken en Eric Smit, niet welkom. Andere journalisten maakten daar bezwaar tegen, maar het mocht niet baten. Keizer verwijt hen dat hij onvoldoende kans heeft gekregen om te reageren en heeft ‘niet veel behoefte’ om met hen aan tafel te zitten.  

Vanavond reageert Eric Smit van Follow the Money live bij EenVandaag in de studio. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.