De VVD wil mensen die op zee migranten uit gammele bootjes oppikken vervolgen voor hulp aan mensensmokkel. Morgen komen de liberalen met een voorstel hiertoe in de Tweede Kamer.

Het voorstel komt van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Hij wil dat bemanningsleden van schepen die onder de Nederlandse vlag varen, zoals de Sea-Watch 3, kunnen worden bestraft. De kapitein van dit schip - Carola Rackete - meerde afgelopen vrijdag met 42 migranten aan boord zonder toestemming aan in de haven van Lampedusa. De migranten waren vanuit Libië vertrokken en dobberden meer dan 2 weken op zee. De kapitein werd bij aankomst in Italië direct aangehouden.

Aanzetten tot mensensmokkel

Van Wijngaarden vindt dat organisaties die doelbewust langs de kust varen van een gebied waar criminele mensensmokkelaars actief zijn, de laatste schakel vormen in de keten van mensensmokkel. "Zij vormen geen reddingsdienst, maar een veerdienst. Je hebt het niet meer over het redden van drenkelingen, maar over het faciliteren van mensensmokkel, het aanzetten tot mensensmokkel en het meewerken aan illegale migratie", aldus het Kamerlid.

Criminaliseren van hulp

Tineke Strik is Europarlementariër voor GroenLinks en universitair hoofddocent migratierecht. Zij vindt het te kort door de bocht om te stellen dat ngo's die hulp bieden meehelpen aan mensensmokkel. "In het geval van de Sea Watch-3 was er geen veilige haven die de migranten wilde opnemen."

Strik deed onderzoek voor de Raad van Europa naar een eerder geval waar mensen al meer dan twee weken op zee dobberden. Toen was er niemand die hielp en stierven de migranten uiteindelijk. Zij ziet niets in het voorstel van de VVD en vindt het zelfs een crimineel voorstel. "Het betekent dat je mensen opoffert, zodat dat andere mensen afschrikt. Dat mag natuurlijk nooit het geval zijn. Ik vind dat je mensensmokkel tegen moet gaan, maar we hebben het nu over humanitaire organisaties."

Lees ook

'Je bent als schipper gewoon verplicht om de helpende hand te bieden'

Hoogleraar internationaal recht Seline Trevisanut van de Universiteit Utrecht kijkt met verbazing naar het voorstel van de liberalen. "Vanuit het internationaal recht bezien ben je als schipper gewoon verplicht om de helpende hand te bieden als mensen op open zee in nood zijn. Daar zijn internationale verdragen voor en daar dient Nederland zich aan te houden."

VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden vindt dat er realistisch gekeken moet worden naar de situatie: "Het is hopeloos naïef om iedere illegale immigrant een vluchteling of een drenkeling te noemen. Criminele mensensmokkelbendes spelen daarop in. Zij maken misbruik van onze bereidheid om drenkelingen te helpen."

info

Reactie Sea-Watch:

Vannacht nog zijn er tientallen migranten omgekomen, die onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten zaten in een Libisch detentiekamp.

Sea-Watch is geschokt dat terwijl dit gebeurt, de VVD ervoor pleit om het redden van mensenlevens strafbaar te stellen.
De VVD wil de nieuwe, door de VN veroordeelde, maatregel van de uiterst rechts-populistische minister van binnenlandse zaken Matteo Salvini kopiëren. Daarmee gaat de partij voorbij aan internationale verdragen over het redden van mensenlevens op zee, de rechten van vluchtelingen, en de uitspraak van de rechter in Sicilië die gisteren al bepaalde dat kapitein Carola Rackete onmiddellijk in vrijheid moest worden gesteld. Want Salvini's maatregel, gericht op mensenhandel, geldt niet voor het redden van mensenlevens, concludeerde de rechter.
Sea-Watch treedt op als mensenrechtenwaarnemer op de Middellandse Zee en brengt eventuele mensenrechtenschendingen naar buiten. Waar nodig voert Sea-Watch, zoals verplicht onder internationale wetten, reddingsoperaties uit om te voorkomen dat mensen verdrinken. Ook onder Nederlandse wetgeving is het strafbaar om niet te helpen in nood (artikel 255 en 450 WvS).
De VVD kan zich dus beter richten op een constructieve oplossing voor de hervestiging van mensen die naar Europa komen om het vege lijf te redden, in plaats van reddingswerkers die levens redden te criminaliseren.

VVD: Maak hulp aan migranten op zee strafbaar. VVD-Kamerlid Van Wijngaarden licht zijn voorstel toe en Europarlementariër Tineke Strik (GL) reageert.