Sinds 2015 zijn in Nederland ruim 1600 asielkinderen verdwenen uit de opvang, blijkt uit cijfers van het COA en Nidos die NRC opvroeg. "Helaas is het geen verrassing", zegt onderzoeksjournalist Geesje van Haren.

"Toch is het een verontrustend aantal," zegt Van Haren, initiatiefnemer van onderzoeksplatform Lost in Europa, "want we weten niet waar deze kinderen zijn."

In handen van criminelen

De kinderen uit onder meer Marokko, Algerije, Afghanistan en Eritrea lopen groot risico in handen van criminelen te vallen of zelfs seksueel te worden uitgebuit, zegt Van Haren. "Wij hebben zelf onderzoek gedaan naar 60 Vietnamese kinderen die verdwenen. Die kwamen terecht in nagelstudio's en in de wietteelt. Ze werkten daar onder slechte omstandigheden."

Toch noemt Van Haren het goed dat het aantal, van 1600 kinderen, nu bekend is. "Een groot probleem is de bureaucratie, daarin gaat veel mis: de registratie van kinderen. Er worden bijvoorbeeld kinderen geregistreerd onder een verkeerde achternaam, waardoor ze kwijtraken. Daarom is dit getal dat we nu hebben een goede stap."

Lees ook

Weinig ophef

Dat er zo weinig ophef is over de verdwijning van deze kinderen, noemt Van Haren frappant. "Als er een Nederlands kind verdwijnt, dan worden er zoekacties op touw gezet en gaan er Amber Alerts uit. Waarom gebeurt dat bij deze kinderen niet? Die vraag kunnen we onszelf stellen."

Martine Goeman van organisatie Defence for Children zegt dat kinderen vaak weglopen uit de asielopvang als ze bijna 18 jaar zijn. "Dan kunnen ze worden uitgezet naar het land van herkomst, zoals Afghanistan." Om dat te voorkomen, kiezen ze soms eieren voor hun geld. "Maar we weten vervolgens niet of ze in goede of slechte handen terechtkomen."