Voor de kust van IJmuiden hebben reddingswerkers een man op een vlot uit zee gevist. Niet voor het eerst probeert iemand op eigen houtje naar Engeland te komen. Dat loopt niet altijd goed af. In 2014 spoelde een jongen aan op het strand van Texel.

De man die afgelopen weekend werd opgevist, is een 26-jarige man uit Eritrea die mogelijk naar Engeland wilde varen. Hij had zelf een vlot gemaakt van bloempotten en flesjes. Volgens het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken stijgt het aantal vluchtelingen dat de oversteek probeert te maken.

Wetsuitman

Ook in 2014 werden al pogingen gewaagd. Eén van die pogingen eindigde destijds op het strand op Texel. Daar spoelde op 27 oktober het lichaam aan van een man in een wetsuit. De persoon had donker haar. Het onbekende lichaam kreeg de bijnaam: 'de wetsuitman'.

De politie ontdekte dat de wetsuit gekocht moest zijn in een Decathlon in Calais, Frankrijk. De kassabon werd achterhaald en het bleek dat er nóg een duikpak is verkocht. Is er een tweede vluchteling die naar de overkant wilde komen?

DNA-test

In januari 2015 spoelde er een man in een wetsuit aan in Lista, in het zuiden van Noorwegen. Een Noorse journalist, Anders Fjellberg, ging speuren en kwam in contact met Badi, een Syriër die in Engeland woont en op zoek was naar zijn neef. Zijn neef wilde de oversteek wagen, maar werd nu vermist. Na een DNA-test met de familie blijkt het inderdaad om zijn neef Mouaz al-Balkhi te gaan.

Documentairemaker Misja Pekel werd zo gegrepen door het verhaal dat bij besloot er een film over te maken. Zijn documentaire 'Maalstroom' is een zoektocht naar wat er in het hoofd van de vluchteling moet zijn omgegaan. Welke gedachten dreven hem de zee in? Wat waren zijn dromen? En wat liet hij in Syrië achter?

Radio-interview: Misja Pekel vertelt over de wetsuitman. Wat dreef hem de zee in?

Irrationeel besluit

Om antwoorden te vinden, verzamelde en onderzocht hij duizenden amateurvideo's van Syriërs die voor en tijdens de oorlog zijn gemaakt. En hij sprak met veel vluchtelingen in Calais. "Wat me heel erg opviel, was dat veel mensen vooral bezig waren met het verleden. Ze wilden wel graag naar Engeland en hadden daar dromen over, maar ze waren toch veel met het verleden bezig. Ze misten alledaagse dingen. Ze waren op zoek naar dingen die ze verloren zijn."

Het moment dat iemand de zee instapt om zo'n levensgevaarlijke reis te maken, is een irrationeel besluit, zegt Pekel in Radio EenVandaag. "Ze zijn al veilig, namelijk in Frankrijk. Maar ze worden gedreven door het verlangen naar hetgeen dat ze niet meer hebben."

De documentaire Maalstroom

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.