Hoe herken je pedofielen? Hoe kun je kindermisbruikers beter opsporen en behandelen? Wie dat kunnen weten zijn hun partners. In een nieuw en uniek onderzoek komen zij aan het woord. Vanavond, voor het eerst, het verhaal van de vrouw van een veroordeelde pedofiel. Ook spreekt EenVandaag met de onderzoeker.

Een afstandelijke relatie met hun partner, overdreven, bijna obsessieve aandacht voor (klein)kinderen en een sociaal geïsoleerd bestaan. Dat zijn volgens vrouwen van veroordeelde pedofielen de meest opvallende kenmerken van kindermisbruikers. Voor het eerst is in Nederland onderzoek gedaan onder partners van pedoseksuelen om de wereld van pedofielen beter in beeld te krijgen.

In EenVandaag lichten de onderzoekers het rapport ‘Over pedoseksuelen gesproken’ toe. En voor het eerst doet een van de onderzochte vrouwen, die met een veroordeelde pedofiel samenleeft, haar verhaal.

Uniek onderzoek

Om meer inzicht te krijgen in wat pedofielen drijft en hoe ze opereren hebben criminologen Anton van Wijk en Ilse van Leiden van Bureau Beke twintig partners van veroordeelde mannen uitgebreid onderzocht. Het onderzoek is gedaan in opdracht van Politie en Wetenschap, een onderdeel van de politie. De resultaten zullen worden gebruikt door de politie en hulpverlening voor het opsporen en behandelen van kindermisbruikers.

Alerter

Bijna alle onderzochte vrouwen geven achteraf toe dat er in de periode dat het misbruik plaatsvond verschillende signalen waren dat hun partners verkeerd bezig waren. Maar de meesten handelden niet op basis van die signalen omdat ze zich niet konden voorstellen dat misbruik of ontucht in het spel was. Pas nadat het uitkomt trekken sommigen zich ‘de haren uit het hoofd’ dat ze niet eerder iets zagen. “Had ik het maar gezien, dan had de wereld er nu niet als een hel uitgezien.”

Kindermisbruik is eerder te ontdekken en kan mogelijk eerder gestopt worden als de directe familie van kinderen alerter reageert, waarschuwen sommigen. En ook de behandeling van veroordeelde misbruikers na afloop van hun straf moet beter. De behandeling stopt te vroeg en de vrouwen voelen zich aan hun lot overgelaten. “Eigenlijk zouden ze levenslang begeleid moeten worden”, zegt een van hen in EenVandaag.

Ondanks het ernstige misbruik en de onuitwisbare schade aan de slachtoffers, blijven veel van de vrouwen bij de daders. Vaak zijn ze op de een of andere manier afhankelijk en niet in staat de relatie los te laten, blijkt uit het onderzoek.

Het idee voor het onderzoek is overgewaaid uit de VS, waar opsporingsdiensten al langer onderzoek doen in de directe familiekringen rond criminelen. Volgens onderzoeker Van Wijk levert het nieuwe onderzoek een veel scherper beeld van het type dader achter zedenmisdrijven. “Tot nu toe baseert men zich vooral op informatie van de mannen zelf, uit bijvoorbeeld politieverhoren. Maar die zijn vaak weinig mededeelzaam. Dit onderzoek in hun directe omgeving levert nieuwe inzichten op die bruikbaar zijn voor rechercheurs en hulpverleners.”