In azc Gilze is een vrouw aangevallen door een koppel met kokend water. Het motief is waarschijnlijk anti-homo geweld. En dat komt veel vaker voor. "Alle LHBT'ers in azc's worden slecht behandeld", zegt Sandro Kortekaas van stichting LHBT Asylum Support.

De Nigeriaanse vrouw die werd overgoten met kokend water ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis. Het motief van de aanval is zeer waarschijnlijk anti-homogeweld. Helaas geen uniek geval, asielzoekers worden steevast door hun geaardheid niet geaccepteerd in de centra waar ze terecht komen.

Discriminatie

Dat ziet ook Kortekaas, woordvoerder van de stichting LHBT Asylum Support. "Ze vluchten omdat ze uit land van herkomst niet geaccepteerd worden. Ze worden daar mishandeld en zijn hun leven niet zeker. Dan komen ze in Nederland en worden ze hetzelfde behandeld. Dat is heel pijnlijk om te zien."

Kortekaas heeft nauw contact met het slachtoffer in Gilze. "Ze was op bezoek bij haar vriendin," legt hij uit. "Het kokend water was ook voor haar bedoeld. Om dat drama te voorkomen sprong ze voor haar vriendin en diens baby. Nu zit ze met tweedegraads brandwonden in haar eigen azc."

Cultuurclash

Volgens LHBT Asylum Support heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niet juist gehandeld. Er zou niet snel hulp zijn gekomen en het slachtoffer zou met tweedegraads brandwonden op een lange treinreis zijn gezet. Edward Ernst, landelijk woordvoerder van het COA, geeft aan dat ze de juiste hulp hebben geboden waar nodig. "Het was een fikse ruzie tussen het stel en het slachtoffer," legt Ernst uit. "Dat komt deels door de culturele achtergrond van de betrokkenen. Maar het COA heeft eerste hulp geboden, het slachtoffer heeft er zelf voor gekozen om niet naar het azc terug te keren."

Eerder is geopperd of de LHBT-asielzoekers misschien niet op een aparte afdeling gehuisvest kunnen worden. Voor hun eigen veiligheid. Daar ziet Ernst geen heil in. "We houden rekening met de omstandigheden waar vluchtelingen mee komen", geeft de woordvoerder aan. "Het is maatwerk, maar we proberen rekening te houden met de wensen van vluchteling. Maar je kan natuurlijk niet voor iedereen een aparte azc maken."

LHBT-unit

Een apart azc voor iedereen is uiteraard onhaalbaar, maar de LHBT-asielzoekers plaatsen op een aparte afdeling, dat is geen nieuw idee. In 2016 riepen D66-kamerleden Vera Bergkamp en Pia Dijkstra op dat vluchtelingen waarvan hun veiligheid in het geding is, moeten worden overgeplaatst naar veilige noodopvang. Hun motie werd aangenomen. Zo werden er inderdaad aparte LHBT-units opgesteld, bijvoorbeeld in Ter Apel.

"De veiligheid moet voorop staan", zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp. "Natuurlijk moet je ook de misdadigers aanpakken. Maar het is geen of-of-situatie, het is en-en." Er kwam inderdaad een aparte vleugel in Ter Apel, maar die is eind 2019 opgeheven. "We moeten de huidige stand van zaken checken. Hopelijk komt er snel schot in de zaak", reageert Bergkamp.

Lees ook

Schandalig

In februari bracht LHBT Asylum Support een rapport uit. 'Keep it Silent' gaf schokkende cijfers weer: in de 31 incidenten die gemeld waren, bleekt 40 procent van de deelnemende LHBTI-asielzoekers een geweldsdelict te hebben meegemaakt in een azc.

"Wat er afgelopen maandag gebeurde is de laatste druppel", zegt Kortekaas. "Het is toch een schande dat we niet de garantie kunnen bieden dat iedereen veilig is in een land als Nederland?"

Luister hier het gesprek met Sandro Kortekaas in EenVandaag terug

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.