Tijdens de lockdown lapten verschillende Europese landen internationale verdragen aan hun laars. In het geheim dwingt Griekenland asielzoekers die al langer in het land verblijven de grens met Turkije over. Ze ontvoerden zelfs mensen.

Journalist Klaas van Dijken van Lighthouse Reports deed samen met Bellingcat onderzoek naar de situatie: "Wij kregen rapporten van vluchtelingen die uit de kampen zouden zijn opgepakt, in witte busjes zijn gestopt en via andere politiebureau's richting de grens van Turkije gebracht. Vele van hen mishandeld en beroofd van telefoon en geld."

Luister hier naar het fragment uit Radio EenVandaag

Achtergelaten op onbewoonde rotseilanden

Ook kreeg het onderzoekscollectief berichten dat smokkelaars door de Griekse overheid werden betaald om de asielzoekers de grens over te zetten. "Mensen werden dobberend op een reddingsvlot zonder motor achtergelaten of gedumpt op onbewoonde rotseilanden."

Door onder andere gebruik te maken van zogeheten Open Source methodes, in samenwerking met Bellingcat wisten de journalisten een reconstructie te maken van wat er gebeurde. "Deze vluchtelingen konden aantonen dat zij in Griekenland documenten hadden van de politie die je nodig hebt om de asielprocedure in te gaan."

Lees ook

Selfies

Ook zijn er veel andere bewijzen. "Geruchten gaan heel snel binnen deze communities", aldus Van Dijken. "Daarom nemen de vluchtelingen nu selfies op herkenbare plekken in Griekenland om te kunnen aantonen dat ze in het land zijn geweest." Daarna kunnen ze de foto's verifiëren op juiste datum en locatie.

Linda Polman is journalist en schreef het boek Niemand wil ze hebben. Zij ziet dat overheden van de coronatijd gebruik maken om internationale verdragen te schenden. "Er zijn nu veel minder pottenkijkers nu iedereen in quarantaine zit."

Lees ook

Vluchtelingen kunnen alleen illegaal een land binnenkomen

"We schenden in Europa zo'n beetje alle internationale verdragen die er zijn", stelt ze vast. "Het Vluchtelingenverdrag, de Verklaring van de Rechten van de Mens maar ook zelfs het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat schenden wij allemaal."

Landen hebben volgens Polman niet het recht om mensen die illegaal een land binnenkomen terug te sturen. "Voor vluchtelingen is er geen andere manier om binnen te komen dan illegaal. Het is niet zo dat ze in het vliegtuig met een ticket kunnen komen en gezellig asiel kunnen aanvragen."

'Ze hebben recht op een asielprocedure'

Ook moeten we volgens haar onthouden om wat voor mensen het gaat. "Vergeet niet dat ongeveer 85 procent van die mensen die via de Middellandse Zee naar Europa komen voldoen aan alle criteria voor een vluchtelingenstatus. Die mensen hebben gewoon recht op een asielprocedure."