De vraag naar duivelsuitdrijving is het afgelopen jaar maar liefst verdrievoudigd. Vandaar dat het Vaticaan nu een speciale cursusweek houdt in april, om priesters op te leiden tot ware 'exorcisten'. 

Want wie denkt dat exorcisme iets is van de vorige eeuw, heeft het mis. Alleen al in Italië is er sprake van 500.000 zaken per jaar waarbij duivelsuitdrijving nodig is. Dat zegt duivelsuitdrijver Friar Benigno Palilla tegen USA Today.

Volgens hem kan de katholieke kerk nu alleen aanvragen in behandeling nemen die het meest alarmerend zijn, zoals zaken gelinkt aan satanische sektes en uitdrijving bij bezeten personen. Ook in Frankrijk is het aantal aanvragen flink gestegen, maar daar springen commerciële exorcisten in het gat dat de katholieke kerk achterlaat. Die rekenen 178 dollar per uur, maar zijn onbetrouwbaar, aldus Palilla. De katholieke kerk heeft maar 200 officiëel erkende exorcisten in dienst. 

De week in april is bedoeld om priesters bewust te maken en te informeren over een onderwerp waar soms niet over gesproken wordt en dat soms als controversieel wordt gezien, aldus Palilla op 'Radio Vaticaan'. Vervolgens wordt ze geleerd hoe ze exorcisme aan dienen te pakken, want vaak hebben de priesters geen idee.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.