Onderzoeksautoriteiten in de Verenigde Staten presenteerden schokkende details over seksueel misbruik door priesters en het zwijgen daarover door de katholieke kerk. Procureur-generaal Josh Shapiro zei dat hooggeplaatste kerkleiders in Pennsylvania en het Vaticaan het misbruik tientallen jaren hebben stilgehouden.

"Schokkend genoeg documenteerden de leiders van de kerk het misbruik en de doofpot al die tijd", zei Shapiro tijdens een persconferentie. Volgens hem lijkt het erop dat de kerk een soort ‘draaiboek’ had met regels om de waarheid te verhullen. Zo noemde de kerk het misbruik ‘spelletjes’ en ‘ongepast gedrag’, terwijl het ging om seksueel misbruik en verkrachting van kinderen.

Robert Chesal over misbruik in de kerk: 'Rapport Amerika verrast me niet'

Misbruik in de doofpot

Het is niet voor het eerst dat een onderzoekscommissie concludeert dat de kerk moedwillig het misbruik in de doofpot stopte. De commissie Deetman concludeerde in 2011 dat Rooms-katholieke ordes, congregaties en bisdommen in Nederland wisten van het misbruik van minderjarigen in katholieke instellingen. De kerk wilde schandaalvorming voorkomen, aldus de commissie. Daarom cultiveerde de kerk tot de jaren '60 een noodzaak van saamhorigheid en eendracht en een taboe op seksualiteit.

Robert Chesal, toen verslaggever van de Wereldomroep, bracht in Nederland het misbruikschandaal aan het licht. "Het rapport uit Amerika verrast me niet. Het past in het patroon dat ik in Nederland in 2010 ook ontdekte", aldus Chesal, dus nu voor de NOS werkt en zich nog steeds verdiept in het onderwerp. "Ook Deetman vertelde dat bisschoppen, zoals die van Rotterdam, gesprekken hadden met ouders van kinderen die misbruikt waren om ze over te halen niet naar de politie te stappen. Ook voerden ze gesprekken met politie en justitie om zaken te laten seponeren."

Instructies uit Rome

Uit het rapport uit Pennsylvania blijkt dat kerkleiders op dezelfde manier handelen. "Dat patroon kan geen toeval zijn. Dan komen de instructies uit Rome", aldus Chesal. In 2010 werd kardinaal Simonis in het tv-programma Pauw en Witteman bevraagd over het seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. "Wir haben es nicht gewusst", zei de kardinaal toen. Chesal wist niet wat hij hoorde:"Mijn mond viel open toen ik Simonis zag. Zo’n dubbelzinnige, ongepaste uitspraak. En ook gewoon onwaar. Simonis heeft het wel degelijk geweten."

Chesal gelooft niet dat de Katholieke Kerk nu anders handelt. "De huidige Paus heeft niks veranderd." Dat de Paus bijvoorbeeld wel het ontslag van de omstreden Australische aartsbisschop Wilson heeft geaccepteerd, was puur omdat hij niet anders kon, denkt Chesal. "De Paus wordt dan echt gedwongen." Hij verwacht nog meer soortgelijke rapporten. "Dit was niet het laatste rapport. We kunnen heel wat verwachten uit Chili. Daar is het onderzoek in volle gang."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.