Opnieuw komen er schokkende verhalen naar buiten over seksueel misbruik van kinderen binnen de katholieke kerk. Ditmaal richt het vizier zich op priesters in Australië. Vermoedens over de grote schaal van misbruik blijken waarheid. Zeven procent van de priesters in Australië zou zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van kinderen.

Een speciale onderzoekscommissie voerde de afgelopen jaren gesprekken met duizenden slachtoffers. Tussen 1980 en 2015 werden 4444 kinderen misbruikt in meer dan 1000 katholieke instellingen in heel Australië. De slachtoffers waren gemiddeld tussen de 10 en 11 jaar oud. 

Maar het onderzoek ging nog verder terug in de tijd. In totaal wordt maar liefst 7 procent van de Australische priesters ervan beschuldigd seksueel misbruik te hebben gepleegd sinds 1950. Schokkend is dat het percentage bij sommige katholieke broederordes nog vele malen hoger ligt. Zo zou bij de Orde van de Sint Johannes van God zelfs 40 procent van de priesters kinderen hebben misbruikt. 

Daarnaast is er een opmerkelijke overeenkomst af te lezen in de resultaten met het onderzoek naar misbruik in de katholieke kerk in Nederland. Het hoge percentage kindermisbruikers bij de salesianen van Don Bosco in Australië komt vrijwel exact overeen met het bijzonder hoge percentage misbruik van deze zelfde orde in Nederland, namelijk 21 procent.  

Tekenend voor dit alles is het verhaal van de in Nederland geboren salesiaanse priester Frank Klep die keer op keer kon toeslaan zonder ingrijpen van de kerk. In de jaren 70 werd Klep leraar op een college in Australië. Toen hij jaren later benoemd zou worden tot rector, klapten oud-leerlingen uit de school. Hij zou twee scholieren hebben misbruikt. 

De slachtoffers dreigden met een rechtszaak, maar Klep werd door de congregatie naar Rome en de VS gestuurd. Toch keerde hij na een paar jaar weer terug naar Australië en werd hij opnieuw de baas van een jeugdcentrum in Melbourne. In de jaren daarna volgden opnieuw meerdere aanklachten en veroordelingen tegen Klep, maar uit alles blijkt dat de salesianen hem ondanks alles de hand boven het hoofd bleven houden. 

EenVandaag spreekt met onderzoeksjournalist Robert Chesal. Samen met collega Joep Dohmen bracht hij aan het licht dat in Nederland ook op grote schaal seksueel misbruik is gepleegd binnen de Rooms-katholieke kerk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.