De voorzitter van de Eerste Kamer, Ankie Broekers-Knol, hekelt de manier waarop de Klimaatwet tot stand is gekomen. Eerder deze week hebben zeven politieke partijen de nieuwe wet gepresenteerd.

Lees ook:

Broekers-Knol zei hierover in Radio EenVandaag: "Het parlement is niet betrokken geweest bij het opstellen van de Klimaatwet, althans niet in een openbare zitting waar alle burgers hebben kunnen zien wat de argumenten zijn, wat er besproken is en wat de bezwaren zijn. Ik noem het geen achterkamer, maar ik noem het wel een methode die niet goed te rijmen is met het parlementaire stelsel dat wij hebben. Burgers kiezen de volksvertegenwoordigers en die moeten er op kunnen vertrouwen dat die in die vergaderzaal in Den Haag praten over wetsvoorstellen."

De senaatsvoorzitter zegt wel te begrijpen dat er achter gesloten deuren is onderhandeld over de Klimaat, maar voegt eraan toe: "Dan moeten wij als politiek niet gaan zitten piepen dat er een kloof is tussen burger en politiek. Ik vind dat het in principe zo niet moet. Waarom zouden we dan nog überhaupt een vergaderzaal in Den Haag hebben?"

Terugzendrecht Eerste Kamer

De Eerste Kamer-voorzitter plaatst ook een kanttekening bij een voorstel dat in het tussenrapport van de staatscommissie parlementair stelsel staat. Volgens de commissie zou de Eerste Kamer een terugzendrecht moeten krijgen. De senaat kan nu alleen wetten aannemen of verwerpen.

Broekers-Knol: ‘"Er staat helemaal niet in het voorstel wie uiteindelijk de beslissing neemt. De staatscommissie noemt het vetorecht van de Eerste Kamer een bot middel, maar sinds 2011 hebben maar 8 wetsvoorstellen een veto gekregen en van die 8 waren er 2 waarvan de desbetreffende bewindspersoon zei: 'Als jullie het afschieten, mijn zegen heb je'. Kortom, het zijn er eigenlijk maar 6. Noem je dat nu een ‘bot middel’? Ik niet. Dat terugzendrecht, daarvan zeg ik: het is allemaal prachtig, als uiteindelijk de beslissing ligt bij de Eerste Kamer."

Nieuwe Eerste Kamer

Volgend jaar kiezen de nieuw gekozen leden van Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer. Broekers-Knol over een nieuwe termijn: "Ik zou na 2019 nog heel graag 2 jaar voorzitter blijven, maar dat vind ik niet zo terecht ten opzichte van de kiezer, want je wordt voor 4 jaar gekozen. We krijgen een nieuwe griffier die ingewerkt moet worden en we krijgen de verhuizing van de Kamer. Ik zou het heel prettig vinden als ik die twee onderwerpen nog keurig af kan leveren aan een opvolger. Maar dat betekent niet nog eens 4 jaar na 2019."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.