Er wordt een speciale dag in het leven geroepen om te toetsen of Nederland op schema ligt voor de klimaatdoelstellingen die worden vastgelegd in de nieuwe Klimaatwet, zo melden bronnen aan EenVandaag.

Iedere vierde donderdag van oktober zal het kabinet de klimaatnota presenteren waarin eventueel nieuwe milieumaatregelen worden aangekondigd. Doel van de Klimaatwet is om in 2050 95% minder CO2 uit te stoten dan in 1990. Met die inspanning voldoet Nederland aan het klimaatakkoord van Parijs.

Liggen we nog op koers?

Op de echte Prinsjesdag publiceert het Centraal Planbureau de Macro Economische Verkenning (MEV): wat zijn de economische vooruitzichten? Op de vierde donderdag in oktober komt voortaan het Planbureau voor de Leefomgeving met de Klimaat- en EnergieVerkenning (KEV): liggen we op koers om Parijs te halen? En heeft het kabinet de voornemens van het voorgaande jaar gerealiseerd? Op basis van deze verkenning maakt het kabinet een klimaatnota. Indien nodig wordt er dus besloten tot aanvullend beleid.

Partijen hebben maanden onderhandeld

GroenLinks, PvdA,  D66, VVD, CDA, ChristenUnie en de SP hebben maanden onderhandeld om tot deze Klimaatwet te komen, die vandaag door de partijen wordt gepresenteerd.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.