Veel Nederlanders zaten op maandagochtend nog aan hun eerste koffie, toen in Japan door de volleybalvrouwen geschiedenis werd geschreven. Voor het eerst bereikte een Nederlandse damesvolleybalploeg de halve finales van een WK. Dat deed de ploeg door in een razendspannende wedstrijd knap Amerika te verslaan (3-2), het land dat tijdens de Olympische Spelen in 2016 Nederland nog van een medaille afhield. Kan Nederland uitgroeien tot een nieuwe reus in het vrouwenvolleybal?

Voor Debby Stam, oud-international, kwam de overwinning tegen Amerika niet als een verrassing. De voormalige speelster van Oranje, goed voor 350 interlands, ziet het team al langer heel goed functioneren. "Je zag dat Amerika kwetsbaar was, dus ik had wel zoiets van, dit is het moment dat we het gaan doen."

Je moet leren winnen

Dat het damesteam veel individuele klasse kent is al langer zo, maar de afgelopen tijd heeft de ploeg ook op het mentale vlak veel stappen gemaakt, vertelt Stam. "Die trend is in 2015 ingezet. Toen zijn er elke zomer op grote toernooien belangrijke wedstrijden gewonnen. En die finales kun je niet trainen, die moet je spelen en winnen. Zo leer je te winnen en met die druk om te gaan."

Levert zo'n historisch succes nu ook positieve effecten op voor de volleybalsport? Daar wordt volgens sportmarketeer Bob van Oosterhout iets te optimistisch over gedaan. "Kijk bijvoorbeeld naar de gouden olympische medaille van de mannen in 1996. Het is niet zo dat het aantal volleyballers verdubbelde of dat de bedrijven in de rij stonden om sponsor te worden." Van Oosterhout ziet wel dat het een positieve impact heeft op de uitstraling van de sport. Daarnaast brengt het de volleybalbond ook in een sterke positie, volgens Van Oosterhout. "Als land kom je in de poleposition om grote evenementen naar Nederland te halen. Nu al probeert de bond de organisatie van het WK naar Nederland te halen. Je hebt een streepje voor als je een volleyballand bent."

'Waarom niet, misschien is dit het moment'

"We schrijven geschiedenis", zei coach Jamie Morrisson na het bereiken van de halve finale, "Maar we zijn nog niet klaar." De bondscoach barst van het zelfvertrouwen en schuwt de grote uitspraken niet. Volgens hem ligt het wereldkampioenschap in het verschiet. 

Dan moet Nederland eerst nog Servië verslaan in de halve finale, vrijdagochtend om 06.40 uur. Eerder in het toernooi wist Nederland de Serven al met een ruime 3-0 te verslaan, maar toen liet de Servische ploeg nog een aantal sterspelers op de bank. Oud-international Debby Stam schat de kansen van beide ploegen ongeveer gelijkwaardig in. "Vorig jaar hebben we 3-1 verloren en dit toernooi wonnen we dus al 3-0. We zullen op volle sterkte moeten gaan, maar dan hebben we absoluut niet kansen. Waarom niet, misschien is dit het moment."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.