Het meest recente vleesschandaal, die bij Van Hattem Vlees in Dodewaard, zet de Nederlandse exclusieve rundvleessector aan de rand van de afgrond. Het terughalen van miljoenen kilo's vlees bij Van Hattem heeft namelijk grote financiële gevolgen voor grote delen van de Nederlandse industrie. Dat stelt de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) riep 28 miljoen kilo vlees -alles wat tussen januari 2012 en 22 januari 2014 werd geproduceerd- van het verwerkingsbedrijf Van Hattem terug. Eind januari werd namelijk paardenvlees gevonden in partijen rundvlees.

Van Hattem slachtte echter ook in opdracht van derden en dit vlees moet ook uit de handel worden genomen. Onder meer een aantal hoog aangeschreven Nederlandse rundvleesbedrijven worden zo gedwongen het door Van Hattem geslachte rundvlees terug te halen: ook al is daar aantoonbaar niets mis mee.

Het vlees dat Van Hattem voor anderen verwerkte, kan volgens de bedrijven die in de nasleep de dupe zijn van het schandaal, niet zijn vermengd zijn met onbekend vlees, stellen slachtoffers nu. Toch wezen zowel de NVWA als de rechter dit argument af.

Nederland importeert veel rundvlees, maar het op eigen bodem gemeste rundvlees is vaak van hoge kwaliteit. Zo kreeg het bekende exclusieve Blaarkop-ras zelfs 3 miljoen subsidie. Deze 'kleine rassen', die in Nederland worden gefokt en geslacht werden bij Van Hattem, moeten nu ook teruggehaald worden.

Boeren, verwerkers en de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven zijn sjoemelaars als Van Hattem liever kwijt dan rijk en loven het optreden van de NVWA. Maar de maatregelen die nu worden genomen gaan zo ver dat een hele sector gevaar loopt, zeggen ze.

Verder lezen: een overzicht van vleesschandalen in Nederland.

update
clock 07-03-2014 17:20

Van Hattem Groep failliet verklaard

De Van Hattem Groep, een van de delen van Vleesbedrijf Van Hattem in Dodewaard, is failliet verklaard. Dat meldt de rechtbank in Zupthen, schrijft Boerderij.nl.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.