Eén cargoschip zou net zo veel verontreiniging veroorzaken als vijftig miljoen auto’s. Die opvallende uitspraak deed Bernard Hammelburg, buitenlandcommentator van BNR. Volgens hem zouden vijftien van zulke schepen, na een korte berekening, dus net zo veel vervuilen als alle auto’s ter wereld. We checken de uitspraak in Feit of Fictie.

Joost Wesseling, werkzaam als kernfysicus bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is sceptisch over de uitspraak: "Uit verschillende studies blijkt dat alle schepen  binnen Europese wateren, samen maar 5 tot 23 procent van alle emissies op het land zijn. Dat betekent dat alle schepen samen niet meer zijn dan alle landelijke emissies. Deze stelling kan dus nooit kloppen." Volgens Wesseling wordt er nog niet genoeg gedaan aan de reductie van deze schadelijke stoffen: "Er is al veel beleid geweest om voertuigenemissie te reduceren maar de scheepsvaart loop nog achter. Scheepsmotoren hebben een levensduur van ongeveer dertig of veertig jaar en de meeste auto’s worden al na tien jaar vervangen. De opschoonslag van het wegverkeer gaat daardoor sneller dan de vaarindustrie of scheepsvaart."

Nieuwe normen 

Volgens Hans Hilbers, onderzoeker van Verkeer en Vervoer bij het Planbureau voor de Leefomgeving is de uitstoot van de scheepsvaart afgenomen. "Op de Noordzee mogen schepen vanaf 2015 veel minder zwavel uitstoten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de uitstoot in 2015 al is gehalveerd ten opzichte van 2014." Of dit gelijk staat aan een heuse omschakeling is niet duidelijk: "Wereldwijd zijn de boten nog vrij vies, maar op de Noordzee hanteren ze sinds twee jaar nieuwe normen. Dit heeft al geholpen. In 2020 worden deze normen pas door de rest van de wereld opgepakt," aldus Hans Hilbers. 

Gebaseerd op de uitspraken van Wesseling en Hilbers kunnen we voorzichtig spreken van fictie. Dat neemt niet weg dat deze schepen nog steeds enorm vervuilend zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.