Vijf van de elf verpleeghuizen die deze zomer op een zwarte lijst geplaatst werden, staan hier nog steeds op. Dat meldt vakblad Zorgvisie op basis van een rondgang onder de instellingen.

Het gaat om een lijst van elf verpleeghuizen waar de kwaliteit van de zorg ondermaats is. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde de zwarte lijst deze zomer op. Na druk van de Tweede Kamer maakte staatssecretaris Van Rijn de namen van de instellingen openbaar. De nieuwe lijst zou binnenkort worden gepubliceerd. Tot die tijd wil de Inspectie niet reageren.

Careyn, Humanitas, Laurens, Beweging 3.0 en Stichting Antroz (overgenomen door Warande) hebben zich onvoldoende verbeterd en blijven op de lijst staan. Van Rijn heeft gedreigd met bestuurlijk ingrijpen als de verpleeghuizen er niet zelf in slagen betere zorg te leveren. Zij kregen hiervoor tot oktober de tijd.

Op basis van welke criteria komt een verpleeghuis op de zwarte lijst? En wat moet je doen om er weer af te komen? EenVandaag gaat kijken bij Humanitas Rotterdam hoe het nieuws daar ontvangen wordt.

In de studio een reactie van Actiz, de brancheorganisatie van verpleeghuizen. Zij hebben grote moeite met het fenomeen zwarte lijst.

EenVandaag volgde Humanitas Rotterdam naar aanleiding van het besluit van de Inspectie deze zomer. Kijk hieronder een eerdere uitzending terug:

Wat gaat er mis bij de verpleeghuizen van Humanitas? Kijk en lees: 

Longreads Humanitas
Longreads Humanitas
Longreads Humanitas

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.