De verpleeghuizen van Humanitas staan op de zwarte lijst. Het gaat om een lijst van elf verpleeghuizen waar de kwaliteit van de zorg ondermaats is. EenVandaag volgt Humanitas’ verwoede pogingen van de lijst af te komen en de kwaliteit te verbeteren. Vanavond een aflevering over een nieuw dilemma: personeel zonder de juiste papieren. 

De Inspectie voor de Gezondheidszorg stelde deze zomer de zwarte lijst op. 

Stichting Humanitas heeft zo’n 150 ongediplomeerden in dienst in de verpleeghuiszorg. Ze doen goed werk maar hebben geen diploma’s. Toch wassen en verzorgen ze al jarenlang de bewoners. De inspectie (IGZ) en de overheid willen dat er beter opgeleid zorgpersoneel moet komen. Dit om de kwaliteit in de verpleeghuizen te verbeteren.

Humanitas staat nu voor een groot probleem. Ongediplomeerden doen belangrijk werk voor de bewoners. Eigenlijk kunnen ze niet zonder hen. Bovendien is er geen geschoold personeel te vinden.

EenVandaag spreekt met bestuurder Gijsbert van Herk en volgt twee ongediplomeerde medewerkers, Maria Morais en Marloes Visseren.

Longreads Humanitas

Longreads Humanitas

Wat gaat er mis bij de verpleeghuizen van Humanitas?

Longreads Humanitas

Help! Ons personeel heeft niet de juiste papieren

Longreads Humanitas

'Zwarte lijst, maar geen uur extra zorg'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.