Vier Utrechtse basisscholen stoppen komend schooljaar met schoolzwemmen. Ze zijn geschrokken van de gevolgen van het zwemongeval in 2015 in Rhenen, waarbij de 9-jarige Salam is verdronken.

Het Syrische meisje Salam verdronk in 2015 tijdens het schoolzwemmen. Verdachten in de strafzaak zijn drie badmeesters en twee leraren. En juist dit gegeven maakt het proces ongelofelijk beladen. Niet het zwembad of de school wordt aansprakelijk gehouden, maar de (bad-)juffen en meesters zijn degenen op wie het OM de pijlen richt.

Gemeenteraadslid Gadiza Bouazani maakt zich zorgen over het stoppen van de scholen. “Veel kinderen komen uit allochtone of uit arme gezinnen. Zij leren niet meer zwemmen of bewegen. Problemen als overgewicht of verdrinking komen vaker voor.”

Koen Breedveld van het Mulier Instituut is bang dat veel andere scholen ook stoppen met schoolzwemmen. “Al voor dit incident kregen we signalen van scholen die wilde stoppen met schoolzwemmen vanwege mogelijke aansprakelijkeheid, dit incident moet die groep alleen maar vergroot hebben.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.