Drie badmeesters van zwembad ’t Gastland in Rhenen zijn veroordeeld wegens dood door schuld aan de verdrinkingsdood van het 9-jarige meisje Salam. De zwemleraren kregen alle drie een werkstraf van 60 uur opgelegd. De leerkrachten die bij het drama aanwezig waren zijn vrijgesproken.

Volgens de rechter ‘hebben Jos H., Maria B. en Sandra van B. de dood van Salam niet gewild, maar toonden ze een gebrek aan waakzaamheid’ en is er een causaal verband tussen het overlijden van Salam en gemaakte fouten. Met een betere communicatie had haar overlijden voorkomen kunnen worden en hadden de zwemleraren minder moeten vertrouwen op hun ervaring en routine, oordeelde de rechter. Wel gaf de rechtbank aan niet tegemoet te kunnen komen aan de wens van de ouders van Salam om hoog te straffen. 

De leraren die bij het drama aanwezig waren zijn door de rechtbank vrijgesproken. Hen kan geen grove of aanmerkelijke schuld worden verweten.

Wat ging er mis in het zwembad van Rhenen?

Salam had geen zwemdiploma en ze had net haar derde zwemles achter de rug. Salam kreeg zwemles in het ondiepe gedeelte van het zwembad en werd ongeveer een kwartier na afloop van de les gevonden door een badmeester in het diepe gedeelte. Uit onderzoek blijkt later dat Salam zeker een kwartier op de bodem van het zwembad heeft gelegen voor ze wordt gevonden. Hoe ze daar precies terecht is gekomen is nog altijd onduidelijk. Salam wordt gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, maar het is dan al te laat.

Eerder maakte EenVandaag onderstaande reportage over de rechtszaak en de mogelijke gevolgen van een veroordeling van de zwembadmedewerkers:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.