Vandaag begin in Utrecht de rechtszaak rond het drama van het Syrische meisje Salam, in 2015 verdronk zij tijdens het schoolzwemmen in zwembad ‘t Gastland in Rhenen. 

Verdachten in de strafzaak zijn drie badmeesters en twee leraren. En juist dit gegeven maakt het proces van vandaag ongelofelijk beladen. Niet het zwembad of de school wordt aansprakelijk gehouden, maar de (bad-)juffen en meesters zijn het op wie het OM de pijlen richt.

Een unieke zaak voor Nederland met mogelijk grote gevolgen voor de aansprakelijkheid van leraren en de toekomst van schooluitjes. In afwachting van het oordeel van de rechter zorgt deze zaak dan ook voor grote spanningen in het onderwijs en de zwemwereld. 

Wat ging er mis in het zwembad van Rhenen? 

Een hoop vragen zijn nog altijd onbeantwoord. Wat we weten is dat de 9-jarige Salam nog maar een paar maanden in Nederland verbleef. Het gezin vluchtte uit de Syrische hoofdstad Damascus voor de gruwelijkheden van het regime van president Assad. Salam had geen zwemdiploma en ze had net haar derde zwemles achter de rug. Salam kreeg zwemles in het ondiepe gedeelte van het zwembad en werd ongeveer een kwartier na afloop van de les gevonden door een badmeester in het diepe gedeelte. 

Uit onderzoek blijkt later dat Salam zeker een kwartier op de bodem van het zwembad heeft gelegen voor ze wordt gevonden. Hoe ze daar precies terecht is gekomen is nog altijd onduidelijk. Salam wordt gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, maar het is dan al te laat. Het Openbaar Ministerie legt de badmeesters en leerkrachten dood door schuld ten laste.  

Wat kunnen de mogelijke gevolgen zijn? 

Scholen en zwembaden zijn nerveus over het vonnis van de rechter. Als de zaak uitdraait op vervolging van de individuele medewerkers dan kan dat verregaande consequenties hebben. Het roept de vraag op hoe ver de verantwoordelijkheid van de leerkracht gaat en of de positie van leraren wel beschermd kan worden bij een tragisch ongeluk. Ook kan de zaak gevolgen hebben voor de toekomst van niet alleen het schoolzwemmen, maar ook voor het organiseren van schooluitjes in het algemeen. Het mogelijk risico dat onderwijzers lopen kan een heel ander licht werpen op dit soort schoolactiviteiten. Verschillende scholen hebben inmiddels geïnformeerd naar de regels en protocollen voor dit soort situaties bij de Vereniging Sport en Gemeenten.

EenVandaag spreekt met advocaat Willem Jan Ausma over wat deze strafzaak uniek maakt en of het OM kans van slagen heeft. Ook reageert Loek Schueler,voorzitter van CNV Onderwijs, op de impact van de rechtzaak voor de onderwijswereld.  

In de studio is Andre de Jeu te gast, directeur van de vereniging Sport en Gemeenten.