Presentator Victor DeConinck is van 1998 tot 2003 het vaste TROS-gezicht van TweeVandaag. Hij is één van de presentatoren die Nederland gidst door de verwarrende avonden na 11 september 2001, na de aanslagen in de Verenigde Staten. "Dat was fantastisch televisie maken, over een gruwelijk onderwerp. Niet alles meer vanaf het blaadje, nu gaat het erom!" 

Zijn rol in de studio vindt DeConinck niet altijd even makkelijk. "Ik voelde me in de studio toch vaak de sprekende pop van een ander", vertelt DeConinck in zijn monumentale pand in Dordrecht. "Ik heb wel eens gezegd dat iemand met AVI-leesniveau 12 presentator kan worden: want soms is het niet meer dan iets oplezen van de autocue en dan kreeg ik ook nog vijf vragen van een redacteur of verslaggever, vragen die iemand anders al bedacht had. En als je dan maar een goede bril op had dan lukte het wel."

Terugkijkend op zijn werkzame leven bij de televisie had hij het liever misschien anders gezien: "Ik was er graag op uit getrokken zoals de verslaggevers. Met je poten in de klei, dat is het leukste wat er is. Dan ga je met zo’n camera op pad en moet je nadenken over inhoud, beeld en montage, ja dat is het echte vak. Ik was daarvoor altijd gewend geweest om mijn boterham te verdienen door zelf iets te bedenken en onderzoeken. Dus dat was wel een constante worsteling."

Blijven kijken naar de wereld

Na zijn studiowerk in Hilversum is DeConinck jarenlang succesvol met zijn kunstgalerie in Dordrecht en geeft hij mediatrainingen. Ter ontspanning gaat hij elke zondag naar Sparta en loopt hij zijn wekelijkse rondje door Spangen. “Ik vind het heel belangrijk om uit mijn ‘bubble' te komen. En te blijven kijken. Dat heb ik van mijn vader geleerd. Kijken, verder dan je neus lang is. Ik kan het iedereen aanraden: blijven kijken naar de wereld om je heen, wat in wezen EenVandaag ook doet. En neem vooral ook de tijd om je af te vragen: Wat zie ik nu?”

Zijn kunstgalerie heeft hij verkocht, voor DeConinck is het weer tijd om aan nieuw hoofdstuk te beginnen. “Ik ga documentaires maken over jonge kunstenaars. En daar past mijn werk als galeriehouder niet meer bij. Al vind ik het ergens ook wel weer doodzonde. Maar het is teveel.” 

'Actualiteitenrubriek is belangrijk'

De rol die de media innemen in de maatschappij is nog steeds relevant, vindt DeConinck. "Iedereen heeft een mobieltje, iedereen neemt op. De hoeveelheid van wat er binnen komt van wat er op de wereld gebeurt geeft ons het idee dat er nog nooit een grotere rotzooi op aarde is geweest. Maar dat klopt niet, er zijn juist enorme stappen gemaakt. Anno 2018 zijn er minder slachtoffers van oorlogen dan twintig jaar geleden, maar zo voelt het niet. Mensen zijn angstig en bang in deze wereld geworden en dan vind ik nou juist zo’n actualiteitenrubriek als de onze heel erg belangrijk: we verklaren, duiden en geven richting.” DeConinck lacht. “Jazeker, ik zeg nog steeds ‘onze rubriek’, ik kijk nog altijd wel eventjes hoor!”