Een nieuw rapport over de politie, Handelen naar waarheid, schetst een vernietigend beeld van een incompetente organisatie: inefficiënte opsporing, ontbrekend vakmanschap, gebrek aan gedrevenheid, beperkt innovatievermogen, verouderde ict-kennis, en zo gaat het nog wel even door. 

In opdracht van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie hebben ervaren recherchedeskundigen een sterkte-zwakteanalyse van de politie gemaakt. Meer dan 150 deskundigen binnen en buiten de organisatie trekken een sombere conclusie: “Hoewel er natuurlijk ook dingen goed gaan, ontstaat er toch een ontluisterend beeld over de opsporing.” Rechtsboven op deze pagina is het gehele rapport in te zien.

Het is niet de eerste keer dat er flinke kritiek is op de politie. In 2015 verscheen het boek ‘De Gekooide Recherche’ van oud-rechercheur Michiel Princen, die ook aan dit rapport meeschreef. Toen werd al geconcludeerd dat de politie zo slecht georganiseerd is dat de opsporing van misdrijven eronder lijdt. Bekijk hieronder de reportage die EenVandaag hierover maakte:

 

Vanavond in EenVandaag aandacht voor het rapport. Hoe kan het dat er nu weer een vernietigend rapport ligt, terwijl al jaren bekend is dat het niet goed gaat bij de organisatie?We spreken met politiedeskundige en docent aan de Politie-academie Bob Hoogenboom, die in het verleden vaker onderzoek deed naar de politie. Hij zat het afgelopen jaar bovendien meerdere debatsessies voor met de politietop, politiemedewerkers en deskundigen. 

In de studio praten we verder met Wilbert Paulissen. Hij is hoofd van de landelijke recherche, onderdeel van de Landelijke Eenheid.

In Radio EenVandaag reageert CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg en NRC-journalist Marcel Haenen duidt de bevindingen voor ons. Hij had dit rapport al voor de publicatie in handen.

Vernieling, diefstal, woninginbraak. Heeft u dat wel eens meegemaakt en hoe heeft de politie dat toen afgehandeld? 

Op Radio EenVandaag kijken we elke dag naar het gesprek van de dag. Verslaggever Mischa Blok bespreekt de reacties van luisteraars. Wil je ook reageren? Twitter hierover mee met #EenVandaag of laat je reactie achter via onderstaand formulier.

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.