Politie en justitie zijn ernstig tekortgeschoten bij de bescherming van Humeyra en het stoppen van stalking door haar ex-vriend. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een vernietigend rapport. "Er wordt nauwelijks gehandhaafd."

"Het is de dader die de trekker overhaalt, maar ik vind wel dat de politie heel veel schuld draagt, en te weinig heeft gedaan om het onderwerp stalking te begrijpen", zegt advocaat Peter Schouten. Hij staat meerdere slachtoffers van stalking bij.

Nauwelijks gehandhaafd

"Zo'n vijf tot tien vrouwen worden ieder jaar om het leven gebracht, ze hadden daar veel meer aandacht aan moeten besteden" zegt Schouten. "Er is geen lik-op-stuk-beleid, waardoor een stalker niet wordt ontmoedigd. Een contactverbod, bijvoorbeeld, wordt nauwelijks gehandhaafd. Ik heb de afgelopen jaren heb ik zeker tien stalkingszaken gedaan. En in maar één zaak ging het goed. Dat is niet geheel toevallig een zaak waar de officier van justitie een vrouw was."

Op 18 december 2018 werd de 16-jarige Humeyra doodgeschoten in de fietsenstalling van haar school. De dader was haar toen 30-jarige ex-vriend Bekir E. door wie ze al maandenlang werd bedreigd.

Niet alleen naar school

Volgens de Inspectie Justitie en Veiligheid hebben de politie, het openbaar ministerie, maar ook de reclassering en Veilig Thuis onvoldoende informatie gedeeld over de stalking. Daardoor was er geen volledig beeld van de risico's en schoot de risico-inschatting voor Humeyra's veiligheid tekort. Ook was er flinke versnippering, zo waren er maar liefst 50 politiemedewerkers betrokken bij de zaak.

De familie van Humeyra had herhaaldelijk aan de bel getrokken bij de politie. Haar vader bracht Humeyra al maandenlang naar school omdat ze niet meer alleen over straat durfde, zo vertelde haar familie in een interview met het AD. De oorzaak: een constante stroom doodsbedreigingen van haar ex-vriend.

Lees ook

Contactverbod

Humeyra deed in het voorjaar van 2018 aangifte van mishandeling. Bekir kreeg een contactverbod voor 2 jaar en stond onder toezicht van de reclassering. Hij was al eerder veroordeeld voor meerdere geweldsdelicten. Ondanks het contactverbod bleef Bekir haar lastigvallen en bedreigen.

Hij stuurt haar zelfs een foto met twee pistolen. In december deed ze opnieuw aangifte tegen Bekir, maar dat heeft niet kunnen verhinderen dat ze op 18 december werd doodgeschoten.

Reactie advocaat Peter Schouten over rapport Humeyra

Patroon

De afgelopen jaren zijn meerdere vrouwen slachtoffer geworden van een stalkende ex. De 28-jarige verpleegster Linda van de Giesen werd in 2015 gedood op de parkeerplaats van het ziekenhuis waar ze werkte.

In hetzelfde jaar werd Raja Draaisma uit Hoofddorp vermoord. In 2018 werd de 24-jarige Utrechtse studente Laura Korsman om het leven gebracht door haar ex. De politie kon in alle gevallen hun dood niet voorkomen.