Het Openbaar Ministerie heeft 20 jaar en tbs geëist tegen Bekir E., de man die de 16 jarige Humeyra doodschoot. De officier noemde de moord op het meisje het trieste dieptepunt na maandenlange stalking en bedreiging van haar en haar familie.

Het OM vindt alleen een langdurige gevangenisstraf passend voor Bekir. "Een jonge vrouw is uit het leven van zo veel dierbaren verdwenen. Haar ouders, haar familie en haar vrienden, iedereen zit met onbeantwoorde vragen en een heel groot gemis", stelt de officier. Ze rekenen het hem zwaar aan dat hij de moord gepleegd heeft op klaarlichte dag. "Bij een school vol met kinderen, een plek waar studenten zich juist veilig zouden moeten voelen. Een aantal leerlingen heeft de man zien schieten, dat dragen zij de rest van hun leven met zich mee."

Lees ook

Bekir: dreigementen waren niet serieus

De Rotterdamse Humeyra werd op 18 december 2018 doodgeschoten nadat ze maandenlang door Bekir werd gestalkt en bedreigd. Ondanks een contactverbod dat hij opgelegd kreeg voor een mishandeling, bleef hij het meisje en haar familie lastigvallen.

Tijdens de zitting ontkende Bekir dat hij het meisje stalkte. De dreigementen zei hij nooit serieus bedoeld te hebben. "Doodmaken, is niet écht doodmaken", legde hij zijn dreigende apps aan Humeyra uit. Zij spande volgens hem samen met zijn ex. Zij zou Humeyra ertoe hebben aangezet om de aangiftes te doen. "Ze reden iedere dag langs met een middelvinger," zei hij. "Als zij langsreden, begon ik met dreigementen", zei hij. De ex van Bekir ontkent dit en zegt Humeyra niet te hebben gekend.

Koelbloedige liquidatie

Volgens het Openbaar Ministerie had Bekir een vooropgezet plan om Humeyra te vermoorden. Hij zou doelbewust naar de school zijn gegaan om haar om te brengen en informeerde bij een medescholier naar de pauzes. Zelf ontkent hij dit scenario en zei dat het toeval was. Maar toen hij haar zag, wilde hij antwoorden over de provocaties van zijn ex en Humeyra.

Uit verklaringen blijkt dat Humeyra schrok toen ze Bekir zag. "Haar ogen werden groot en ze riep 'o mijn god'", vertelde een getuige. Ze rende weg, Bekir achtervolgde haar en greep naar zijn wapen. "Ik wilde haar laten stoppen met rennen door op haar benen te schieten", zei hij tegen de rechter. Op haar vlucht struikelde Humeyra. "Ze viel volgens mij bewusteloos neer. Maar daarna is alles een zwart gat", stelt Bekir, die zei volledig onder invloed van harddrugs te zijn geweest tijdens zijn daad. Hij schiet haar van dichtbij door haar hoofd. Humeyra was vrijwel direct dood. 'Een liquidatie', zei de officier.

info

'Wij willen dat er iets verandert'

In de stalkingszaak van Humeyra hebben instanties fout op fout gestapeld. Ze deed meerdere malen aangifte. Niemand greep in, de Inspectie Justitie en Veiligheid velde een snoeihard oordeel over het falende optreden van onder andere de politie en Veilig Thuis. De instanties boden excuses aan, net als burgemeester van Rotterdam Aboulateb en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Excuses die de familie niet aanvaart. "Wij krijgen Humeyra niet meer terug. Maar wij willen dat er nu echt iets verandert, zodat er niet nog meer meisjes slachtoffer worden."

Schuldgevoel

Tijdens de behandeling van de zaak was veel familie van de vermoorde Humeyra aanwezig. Haar zus Tugba sprak namens haarzelf en haar ouders slachtofferverklaringen uit. Ze wenste Bekir toe dat hij iedere dag de pijn en het verdriet voelt waar zij dagelijks mee moeten leven.

Humeyra's vader wordt verscheurd door schuldgevoel omdat hij zijn dochter niet heeft kunnen beschermen. Hij stond aan de andere kant van de school op Humeyra te wachten, toen zij in de fietsenstalling werd doodgeschoten. Haar moeder hoopt nog dagelijks dat haar dochter terugkeert.