Drie van de vier gearresteerde Huizense vermeende jihadgangers komen vandaag op vrije voeten. Er zijn onvoldoende redenen om ze vast te houden. Een man van 34 jaar blijft wel in hechtenis. De kinderen van de ouders blijven voorlopig wel onder toezicht staan en ook de paspoorten blijven ingenomen.

De arrestatie van de twee ouderparen zorgde afgelopen weekend voor grote commotie in de Noord-Hollandse gemeente. Zes kinderen werden onder toezicht gesteld van de Raad voor de Kinderbescherming, waarvan vijf uit een gezin. De vrijlating van drie personen betekent geen stop van het strafrechtelijk onderzoek. Het Openbaar Ministerie laat weten  te gaan bestuderen of zij in beroep gaat tegen de vrijlating. Dit betekent dat de drie ouders alsnog opgepakt kunnen worden.

De arrestaties zorgden voor paniek. Huizen blijkt in de top 10 gemeente met geradicaliseerde moslims en er zijn eerder paspoorten van burgers ingenomen. De onrust rond de twee gezinnen komen er nog eens bovenop, terwijl zij nu - precies een week later - weer moeten terugkeren in de gemeenschap.  

Hoe keren zij terug? En, was het paniekvoetbal? Vanavond onder andere de burgemeester van Huizen Fons Hertog over de onrust in zijn gemeente en terrorismedeskundige Bibi van Ginkel over de vraag hoe te handelen na een ambtsbericht van de AIVD.  

In Radio EenVandaag ook aandacht voor de arrestatie en vrijlating van de vermeende jihadgangers. Omar Ramadan is adviseur van Radaradvies en hij werkt al jaren aan integratie van Syriëgangers in Europa. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.