Nu de Koerden in Noord-Syrië onder druk staan door de inval van Turkije groeit de angst dat de IS'ers die zij vasthouden op vrije voeten komen. Vijf ontsnapten er gisteren al uit een gevangenis. In het gebied zitten ook ruim honderd Nederlanders vast.

Volgens oorlogsverslaggever Hans-Jaap Melissen ontsnapten de IS'ers tijdens een aanval van de Turken. "Er kwamen een paar granaten neer en in de verwarring die ontstond is er een opstand ontstaan in de gevangenis en zijn zij ervandoor gegaan."

Offensief tegen Koerden in Turkije

Het zijn de eerste IS'ers die weten te ontkomen nu hun gevangenbewaarders: de Koerden, wel iets anders aan hun hoofd hebben. Woensdag begon de Turkse president Erdogan een offensief tegen de Koerden. Het westen is bang dat de Koerden de gevangenissen en kampen waar IS-strijders worden vastgehouden nu zullen verlaten.

"De Koerden gaan hun huis verdedigen, ze hebben wel iets beters te doen dan IS'ers bewaken. De IS'ers gaan straks waar ze willen en ze zullen doen wat ze willen doen: naar het Westen en aanslagen plegen", waarschuwde de voormalig Amerikaanse onderminister van Defensie Evelyn Farkas.

De beelden waar op te zien is dat de IS'ers ontsnappen.

Lees ook

Rel in kamp met vrouwen en kinderen van IS-strijders

Ook in de vluchtelingenkampen waar de Koerden de vrouwen en kinderen van IS-strijders vasthouden is het onrustig. Gisteren ontstond een rel in het kamp Al Hol. De vrouwen daar probeerden de bewakers aan te vallen en zo te ontsnappen.

Oorlogsverslaggever Melissen is meerdere keren in dat kamp geweest. Volgens hem komen dit soort onrusten vaker voor. "Met enige regelmaat heb je daar opstand, maar nu is het extra belangrijk voor de vrouwen. Ze weten dat de Koerden nu in de knel zitten." Toch denkt Melissen niet dat de vrouwen er zomaar uitkomen. "Het kamp bevindt zich in desolaat gebied. Als je er al uit weet te komen, dan moet je door een enorm stuk woestijn lopen. Dan worden ze vanzelf weer opgepakt."

'Koerden zullen poorten niet zomaar open zetten'

In het Koerdische Noord-Syrië zitten volgens inlichtingendienst AIVD 55 Nederlandse volwassenen en 90 kinderen vast. Ondanks de ongerustheid denkt Melissen niet dat de Koerden zomaar de poorten open zullen zetten. "Aan de oostelijke kant, waar de kampen zitten, is het nu nog rustig wat aanvallen van Turkije betreft."

"Voorlopig houden de Koerden die mensen nog vast om een goed gezicht naar de Westerse wereld te houden. Ze kunnen nog steeds druk zetten door te dreigen de IS'ers allemaal vrij te laten. Als de Turken dieper het gebied ingaan, dan krijgen we mogelijk wel meer problemen rond de kampen waar Nederlandse vrouwen gevangen zitten."

Lees ook