RTV Oost is op zoek naar het mooiste dialectwoord uit Twente en omgeving. Kijkers en luisteraars sturen massaal hun favorieten in.

Streektalen en dialecten lijken populairder dan ooit tevoren. Zo hield Omrop Fryslân onlangs al een verkiezing om een Fries woord voor vagina te kiezen, want dat bestond nog niet.

Lees ook

'Onmeunig'

Tot nu toe is het meest ingestuurde woord bij RTV Oost 'onmeunig'. Dat woord werd volgens de omroep 'onmeunig' vaak genoemd. Nu is dat woord in Overijssel en daarbuiten wel bekend, maar voor andere vaak genoemde woorden geldt niet hetzelfde.

Denk aan huulbessem (stofzuiger), knetterbiel (motorzaag) en kuierdroad (telefoon). RTV Oost stond ook te kijken van de écht lokale woorden. In Vroomshoop noemen ze een kastplank een 'bunnegie' en een boterham een 'bruggie'. In Tubbergen waarschuwen ze voor 'grommel' als er onweer dreigt.

Dialectfestival

Je kunt nog de hele maand je favoriete dialectwoorden insturen. Op zondag 31 maart zal op het Dialectfestival het meest favoriete woord worden bekendgemaakt.

Dat festival wordt verder opgeleukt met een streekmarkt met allerlei Overijsselse producten en liveoptredens van lokale artiesten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.