De schade van de storm die vandaag over ons land trok, loopt in de vele tientallen miljoenen. Nu al zit de schade op de 50 miljoen. Een schade tegen de 100 miljoen valt volgens de verzekeraars niet uit te sluiten. Deze eerste schatting brengen het Verbond van Verzekeraars in EenVandaag naar buiten. Daarmee is het nu al de op twee na grootste storm van deze eeuw.

Gemiddeld kent Nederland vier à vijf stormen per jaar, met een totale schade van 50 miljoen euro. De storm van vandaag is dus uitzonderlijk. Het Verbond verwacht in de toekomst meer schade door klimaatverandering. Extreme regenval en hagel gaan de komende jaren zorgen voor een forse stijging van schades, zo zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond in EenVandaag.

Schadeverzekeraars spreken van stormschade vanaf windkracht 7 (weersdeskundigen spreken van storm vanaf windkracht 9), omdat bij die windsnelheden en windstoten de kans op schade aan opstal, inboedel en auto’s groot is.

Vergoeding bij stormschade

Voor woonhuizen, bedrijven en schuren geldt dat stormschade op de opstal- en inboedelverzekeringen gedekt is. Voor auto’s is stormschade gedekt op de casco (allrisk) en beperkt casco polissen, maar als je je auto alleen WA verzekerd hebt heb je geen recht op een vergoeding bij stormschade. Dan heb je je alleen verzekerd voor het risico dat je anderen schade toebrengt.

Weurding stelt dat de extreme regenval en (mega)hagel de komende decennia gaat zorgen voor meer schade bij woonhuizen, bedrijven en auto’s dan eerder gedacht. Als we niks doen aan het inperken van de klimaatrisico's zou in de slechtste gevallen de schade op auto-, opstal- en inboedelverzekeringen met ruim een kwart miljard euro per jaar toenemen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.