Het openbaar vervoer ligt vandaag stil in Catalonië, maar rustig is het absoluut niet. Op verschillende plaatsen wordt gestaakt uit protest tegen het geweld bij het referendum van afgelopen zondag. De Catalaanse president Carles Puigdemont heeft aangekondigd vandaag of morgen de onafhankelijkheid uit te roepen, waarmee hij grote risico’s loopt.

Een aantal vakbonden en politieke en sociale bewegingen hebben vandaag uitgeroepen tot een algemene stakingsdag om te protesteren tegen het politiegeweld van zondag, waarbij in totaal 844 gewonden zijn gevallen.

Puigdemont wil niet afzien van onafhankelijkheid

Catalonië heeft met 90% van de stemmen voor onafhankelijk gestemd.  De referendumwet geeft aan dat het Catalaanse parlement 48 uur heeft om de onafhankelijkheid uit te roepen, zodra het volk ‘ja’ heeft gestemd. Ondanks dat het referendum door de Europese Commissie illegaal verklaard is, is president Puigdemont niet van plan af te zien van de Catalaanse onafhankelijkheid. ''We moeten praten over de relatie Catalonië-Spanje, en als we daarover praten, praten we over alles'', aldus Puigdemont in de Volkskrant.

'Catalonië is beter af alleen' 

Marcel Bagés is muzikant en woont en werkt in Barcelona. Hij is geboren en getogen Catalaan, komt uit de regio, en is opgegroeid met de taal en koestert warme gevoelens voor een onafhankelijk Catalonië. En dus stemde hij afgelopen zondag in het referendum voor afscheiding van Spanje. “Ik heb ’si’ gestemd omdat ik geloof dat we allemaal beter af zijn in Catalonië als we alleen verder gaan. Premier Rajoy is een gek, hij besteelt ons van ons geld. Misschien dat wat hier in Catalonie is gebeurd wel een voorbeeld kan zijn voor andere onafhankelijkheidsbewegingen in Europa. De manier waarop het hier is gegaan is denk ik de manier om het te doen. Maar aan de andere kant is het proces in Catalonië ook al vele jaren bezig en in alle opzichten heel uniek. Wat er nu gaat gebeuren, weet ook niemand.”

Toch is de verwachting dat de minister vandaag of woensdag daad bij woord zal voegen en wel de onafhankelijkheid uitroept. Gezien het harde ingrijpen van de Spaanse regering tijdens het referendum, is het niet aannemelijk dat ze zal toestaan als dit ook daadwerkelijk gebeurt. Puigdemont loopt hiermee risico om gearresteerd te worden, waardoor de onrust in Catalonië voorlopig nog niet voorbij zal zijn.

Drie regio's

Bart Maddens is politicoloog aan de universiteit van Leuven en afgelopen zondag waarnemer tijdens het referendum. "De Catalaanse bevolking kan een pioniersrol vervullen. Ik denk wat hier gebeurde een belangrijk precedent is. Zeker wanneer Catalonië de komende dagen de onafhankelijkheid zal uitroepen, dat zou de eerste keer zijn in een West-Europees land dat dat zou gebeuren, dat een regio zich losmaakt.“ Volgens Maddens kan deze trend van afscheiding zich verder doorzetten. “Ik zie momenteel drie regio’s: Schotland, na de Brexit zal daar vroeg of laat een onafhankelijkheidsreferendum komen. Baskenland, in Spanje, hoewel er momenteel een vrij gematigde nationalistische regering daar aan de macht is. En dan ook Vlaanderen, zij het dat Vlaanderen wellicht omwille van Brussel meer in een confederaal verband onafhankelijk zal worden."

Namens EenVandaag zijn verslaggevers Floris Prenger en Simone Tukker aanwezig om verslag te doen de ongeregeldheden. Via Twitter houden zij u op de hoogte van de situatie:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.